2024. április 24., szerda

A kisdiákok átvették az iskolatáskát, a tanszercsomagot

Az MNT tanévkezdő ünnepséget tartott Törökfaluban a helyi és a környékbeli falvak első osztályos magyar kisiskolásainak

A törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület épületében szerdán megrendezett tanévnyitó ünnepségen harmincnégy első osztályba induló tornyosi, bogarasi, kevi, völgyparti és törökfalui magyar kisdiák vette át a tanszercsomagot és az iskolatáskát. A Magyar Nemzeti Tanács az iskolakezdés megkönnyítésére biztosította a tanszercsomagokat Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap és a Rákóczi Szövetség közreműködésével.

Az ünnepségen részt vett Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, az MNT tisztségviselői, köztük mgr. Hajnal Jenő elnök és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, valamint a VMSZ és az adai és a zentai önkormányzat képviselői. A tanévnyitón a vendégeket köszöntötte Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója és Petrás Teodóra, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola igazgatója. Majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szólt a kisdiákokhoz és szüleikhez.

Törökfaluban harmincnégy magyar kisdiák vette át a beiskolázási csomagot (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Törökfaluban harmincnégy magyar kisdiák vette át a beiskolázási csomagot (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

– Magyarországi nénik és bácsik azt a feladatot bízták ránk, hogy hozzunk el nektek egy iskolatáskát. Ezt azért hoztuk el, hogy legyen mibe belepakolni a könyveiteket és minden egyebet, illetve ezzel az iskolatáskával is szeretnénk megköszönni a szüleiteknek, nagyszüleiteknek azt, hogy itt, Ada környékén, Vajdaságban magyar iskolába írattak benneteket. Ez egy olyan döntés, kedves szülők, amit önök meghoztak, ami lehet, hogy sokuknak természetes volt. Ez a helyes, de higgyék el, hogy nem mindenkinek természetes. Ezzel a döntéssel ugyanakkor nemcsak egy iskolát választottak, hanem a magyar jövőt is. Ezt a döntést nem lehet elégszer megköszönni önöknek! – mondta Csáky Csongor. Kiemelte, hogy a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programja mögött minden évben nagy összefogás jön létre az anyaországban, hogy ezzel is kifejezzék a határon túl élő magyaroknak, nincsenek egyedül, és velük vannak. Megjegyezte, hogy a felvidéki, a kárpátaljai és az erdélyi gyerekek is ugyanilyen táskát kaptak. Összesen 10 000 kisdiák jut iskolatáskához.

Végül mgr. Hajnal Jenő szólt a kisdiákokhoz, akiket egy új világ gyermekeinek nevezett, miután megérhetik, hogy az Artemisz-program révén ismét eljussanak a Holdra. Hangsúlyozta, hogy az ehhez szükséges tudást azonban minden nagy tudós csak az anyanyelvén tudta megszerezni.

– Kedves szülők, önök úgy gondolják, és ezért hálával tartozunk, és itt vagyunk, hogy ezt megköszönjük, hogy a gyerekeik ebben az új világban olyan tudáshoz jussanak, hogy ezt a világot, ami annyi gonddal, bajjal és háborúval küszködik, meg tudják váltani, ki tudják a válságból vinni. Ehhez az a tudás kell, amely elsősorban anyanyelven szerezhető meg, azután még a világ sok nyelvét lehet megtanulni. Most az iskolába induláskor azt kívánom, gyerekek, hogy holdjárók legyetek, igazi tudósok és kutatók, valamint okosak, és mindenki a maga módján találja meg azt az örömet, boldogságot, amely az életeteket boldoggá teszi, és szüleiteknek sok örömet fog szerezni! Minden jót kívánok az iskolakezdéshez! – mondta az MNT elnöke.

A tanévnyitó ünnepség tanszercsomagok és az iskolatáskák kiosztásával zárult. A rendezvényt a törökfalui iskola diákjainak és a Százszorszép ME tagjainak alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé.