2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Kinyom valakit

A kinyom ige általában dologra utal, olykor azonban személyre vonatkoztatják a beszélők: Láttam, hogy hívtál, kinyomtalak. – Hív délben vagy 14:00 körül, ha felveszem, kinyom. – Ha még egyszer felhívsz, a telefonszámod alapján feljelentést teszek a rendőrségen zaklatásért. Eddig mindig csak kinyomtalak, de elegem van a zaklatásodból. – Utána meg kinyomtalak. Azt mondtad leráztalak. De én csak azt akartam, hogy harmadjára is szóljon a telefon... És, hogy negyedjére is hazudd, hogy szeretsz. – Bocsi, hogy kinyomtalak, nem én voltam, hanem a mostohatesóm.

A kinyom valakit voltaképpen többnyire olyan telefonhívásra értendő, amelyet nem fogad a hívott fél, vagy olyan beszélgetésre, amelyet meg akar szakítani, és ezt úgy juttatja kifejezésre, hogy az elutasítás gombját nyomja meg: Ha az én hívásomat valaki kinyomja, az életben nem hívom újra, sem nem veszem fel, ha ő hív. – Ez csak akkor probléma, ha pl. hívok valakit, kinyomja a hívásom, utána visszahív. Nem tudom, hogy most ez sem hiba, vagy a készülékkel van baj. – Ha valaki mobilon megcsörget valakit, de kinyomja az, akit hívtak, akkor a hívó félnek az pénzbe kerül? – Amikor rákérdezek, hogy milyen cég megbízásából hív, kinyomja. – Péter kinyomja a telefont, összeomlik. – Ha az apukát meglátja a kislány, egy perc után kinyomja a telefont. – Figyelem: már az is vezetés közbeni mobilhasználatnak minősül, ha valaki csak kinyomja a bejövő hívást! – Felvételkor női hang szól bele, és úgy tesz, mintha nem hallana. Visszahíváskor kinyomja a telefont.

A hagyományos telefonkészülékek esetében az említettekhez hasonló helyzetben a lecsapja telefont (vagy a lecsapja a kagylót) szerepel: Mit csináltok a párotokkal, ha idegbajos és lecsapja a telefont? – Már csak annyit hallottam, hogy lecsapja a telefont. – ... különben sem érdeklik az ilyen hülyeségek, és lecsapta a telefont. – Aki egy kicsit rutinosabb, ő élből lecsapja a telefont, de a legtöbben bedőlnek az újhullámú appnak. – Ferenc pápa hívta, de kétszer is lecsapta a telefont. – Karácsony menekül, Gansperger lecsapja a telefont. – Nem leszek bunkó, aki csak úgy lecsapja a telefont, vagy elküldi őket melegebb éghajlatra. – A feltett kérdésre nem hajlandó válaszolni, inkább lecsapja a telefont nekem ... – Részletes infó helyett lecsapja a telefont. – Aztán elfogyott a türelme, dühös lett, és lecsapta a kagylót. – Ha pedig valaki emelkedettebb hangon követeli vissza a pénzét, akkor minősíthetetlen hangon kommunikál, illetve lecsapja a telefont.