2024. március 28., csütörtök

Januártól béremelés az oktatásügyben

Több mint 740 ezer diák ült be a iskolapadokba

Tegnap megkezdődött a 2022/2023-as tanév több mint 740 ezer diák számára, akik közül mintegy 65 ezren először ültek be a padokba. Mivel a járványhelyzet lehetővé teszi, így mind az 1829 általános és középiskola zöld utat kapott a hagyományos, 45 perces tanórákat jelentő tanítási formára, kisebb csoportokra bontás nélkül. Továbbra is érvényben maradnak azonban azok az óvintézkedések, amelyek a vírus terjedését akadályozzák, tehát a gyakoribb szellőztetés, a tantermek rendszeres fertőtlenítése, a gyakori kézmosás és fertőtlenítés, illetve a zárt térben történő tömeges összejövetelek alkalmával a maszkviselés, amennyiben nem lehet betartani az előírt távolságot.

Megengedettek továbbá az iskolai és óvodai kirándulások is, de azok megvalósítása előtt a nevelési, illetve oktatási intézmények kötelesek begyűjteni a szülők nyilatkozatait arról, hogy a gyermekeknél, valamint a közvetlen családtagoknál sem jelentkeztek fertőzési tünetek a kirándulást megelőző napokban. Mivel a járvány még mindig tart, ezért heti rendszerességgel felülvizsgálják a járványhelyzetet, az ajánlásokat, és szükség esetén módosítják azokat.

Kombinált teszt helyett egy tantárgy

A 2022/2023-as tanév fontos változást hozhat az általános iskolát fejező több mint 60.000 kisérettségizőnek, ha elfogadják az Oktatás és Nevelés Minőségértékelő Intézet javaslatát, miszerint jövőre a záróvizsga harmadik tesztje nem kombinált felmérő lesz, hanem a nyolcadikos tanulók a felkínált öt tantárgy (biológia, történelem, földrajz, fizika és kémia) közül választhatnak egyet.

Az érettségivel kapcsolatban Branko Ružić oktatásügyi miniszter elmondta, hogy egyelőre minden a tervek szerint halad, és az érettségi változtatása jelentős reformlépést jelent, írja a RTV.

Tanévkezdő sztrájk

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete Uniójának tagsága munkabeszüntetéssel kezdte meg az új tanévet, mert az illetékesek nem teljesítették követeléseiket.

– Sokéves tapasztalatból tanulva, és tudva, hogy napról napra egyre nehezebb az oktatásban dolgozók helyzete, mind az anyagi, mind a szociális területen, június 5-én megszavaztuk a szeptember elseji sztrájkot – írja a szakszervezet. Tegnap 15 városban szerveztek tiltakozó összejöveteleket, köztük Újvidéken, Nagybecskereken, Sremska Mitrovicán, Palánkán, Törökkanizsán és Zomborban is. Mintegy 500 iskolában tegnap 30 perces, rövidített órák voltak, és mivel a sztrájkot a törvényes keretek között tartották, ezért szombaton nem kell pótolniuk. Branko Ružić a belgrádi Vuk Karadžić Általános Iskola tanévkezdő ünnepségén kifejtette, hogy az új kormány folytatja a párbeszédet a szakszervezetekkel. Elmondta, hogy az előző időszakban tárgyaltak a béremelési kérelmekről, valamint a 2025-ben várható fizetési osztályok bevezetéséről is.

– Három reprezentatív szakszervezettel tárgyaltunk, és felhívtuk a figyelmet arra, hogy a januártól kezdődő béremelés lényegesen magasabb lesz, minden bizonnyal kétszámjegyű – mondta Ružić. Hozzátte valamint, hogy a még határozott időre bejelentett pedagógusok felvételének új szakasza kezdődik, valamint szót ejtett az egyszeri állami támogatásról is.