2024. április 18., csütörtök

Nem állnak el a rendszámcserétől

Kurti arra szólította fel a szerbeket, éljenek az egy hónapos újraregisztrálási lehetőséggel

A Koszovó és Szerbia közötti összes adminisztratív átkelőn tegnap kifüggesztették azokat a szerbiai értesítéseket, amelyeket a ma életbe lépő, mozgásszabadságot garantáló megállapodás magyarázataként kezel a szerb államvezetőség. Mint ismeretes, a brüsszeli dialógus legutóbbi fordulóján olyan egyezmény jött létre, amelynek értelmében Pristina a továbbiakban mégis elfogadja a szerbiai személyi igazolványokat az adminisztratív átkelőkön, és nem állít ki mellé koszovói okmányt, ahogyan ezt korábban tervezte, de cserébe mostantól Szerbia is elismeri a koszovói igazolványokat, vagyis a Pristina által kibocsátott okmányok tulajdonosai minden további nélkül beutazhatnak az országba.

A szerb értesítéseken az áll, hogy Szerbia kizárólag a mozgásszabadság szavatolása érdekében, tehát gyakorlati okokból fogadja el a pristinai dokumentumokat, s ezt semmiképp sem lehet az egyoldalúan kikiáltott koszovói függetlenség elismerésének tekinteni. A belgrádi tolmácsolásban az is szerepel, hogy a személyi igazolványok elfogadása és a határátlépés lehetővé tétele nem tekinthető az ismeretes szerb álláspont módosításának, mely továbbra is az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatán nyugszik. A felhívásokat két nyelven, angolul és szerbül is el lehet olvasni az adminisztratív átkelőkön.

CSERÉLJÉK, AMÍG NEM KÉSŐ

A mozgásszabadság kérdésének rendezésével korántsem ért véget az ellentéteket szító problémák sorozata, ugyanis Pristina korábban bejelentette, hogy a továbbiakban nem ismeri el a szerbiai rendszámtáblákat sem, azokat, amelyek koszovói község nevének rövidítését tartalmazzák, s nem új, Koszovói Köztársaság jelzéssel vannak ellátva. Albin Kurti koszovói kormányfő tegnap kijelentette, hogy nem állnak el ennek a módosításnak a bevezetésétől, minden koszovói gépkocsit új rendszámtáblával kell ellátni – értékelte. Egyeztetett Pristinában az albán pártok vezetőivel is, miután a Koha Ditore hírportálja arról számolt be, hogy már ma megkezdődik a régi rendszámtáblák lecserélésének, vagyis az autók újraregisztrálásának a kampánya. Kurti arra szólított fel mindenkit, éljen ezzel az átmeneti lehetőséggel, amíg nem késő. Arra a kérdésre, mit tesz, ha ismét ellenállást tanúsítanak az észak-koszovói szerbek, válaszában elmondta, minden törvényszegésre a törvénnyel összhangban álló módon reagálnak majd a koszovói szervek, rendőrségi egységek.

PRISTINAI EGYEZTETÉS

A pristinai találkozón jelen volt egyébként Ramush Haradinaj, korábbi koszovói kormányfő, a Koszovó Jövőjéért Szövetség elnöke is, aki azt javasolta Kurtinak, hogy folytassa a brüsszeli párbeszédet Belgráddal, de közölte azt is, hogy a legjobb megoldásnak számítana, ha az Egyesült Államok kezébe kerülne a dialógus ügye, s Washington, személy szerint Joseph Biden amerikai elnök lenne a továbbiakban a Belgrád és Pristina közötti megbeszélések koordinálásáért felelős személy. Lumir Abdixhiku, a Koszovói Demokratikus Szövetség elnöke amellett foglalt állást a találkozón, hogy Kurtinak olyan dialógusban kell részt vennie, amely Szerbia és Koszovó kölcsönös elismeréséhez vezet. Az ellenzéki pártok vezetői közül Memli Krasniqi, a Koszovói Demokrata Párt elnöke nem volt hajlandó elmenni a találkozóra, a Kurtival fennálló ellentétek miatt.

FIGYEL A KFOR

Előző este a koszovói KFOR misszió közleményben tudatta, hogy továbbra is fokozott figyelemmel kíséri a helyzetet Észak-Koszovó területén, elsősorban az adminisztratív átkelők térségében. Katonai különítmények tartózkodnak jelenleg is Jarinje és Brnjak közelében, s ezek a csoportok továbbra is a helyszínen maradnak, hogy azonnal reagálni tudjanak az európai uniós jogi missziónak, az EULEX-nek és a többnemzetiségű békefenntartó missziónak a tagjaival közösen – állapította meg a KFOR által kiadott tájékoztatás, s ugyanebben hangsúlyozzák, a békének és a stabilitásnak a megőrzése a küldöttség célja, s ez a cél teljesen neutrális alapokon nyugszik.

A tartós rendezés egyetlen útja

Szerbia mindent megtesz a brüsszeli dialógus sikeréért, az Európai Unió által koordinált párbeszéd eredményességéért, s egy, mindkét fél által elfogadhatónak számító megoldás megszületéséért – jelentette ki tegnap Belgrádban a Michael Turnerrel, az Egyesült Államok kongresszusi tagjával folytatott megbeszélésen Aleksandar Vučić államfő. Úgy fogalmazott, ez az egyedüli útja a krízishelyzetek megoldásának, amiket Pristina egyoldalú döntései váltanak ki. Turner kifejtette, elégedett Vučić elnök tettrekészségével a békés és tartós rendezés elérése kapcsán, és minden újabb szerbiai útján arról is meggyőződik, hogy az ország egyre közelebb kerül az Európai Unióhoz. A Kongresszus politikusa a két ország közötti együttműködés fokozásáért szállt síkra, s arról beszélt, nem lehet nem észrevenni a szerbiai fejlődést a gazdaság terén. Az árucsere értéke az USA és Szerbia között történelmi maximumot ér el az idén – állapították meg –, meghaladja majd az 1,2 milliárd dollárt is.

Integráció és emberi jogok

Nagy-Britannia a Belgrád és Pristina közötti megállapodás elkötelezett híve, és támogatja az ország európai integrációját is, amely nemcsak Szerbia, hanem az egész régió számára fontos politikai kérdésnek számít – értékelte tegnap Belgrádban az Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel folytatott egyeztetésen Stuart Peach, az Egyesült Királyság nyugat-balkáni kérdésekkel foglalkozó különmegbízottja. A két ország közötti kapcsolatok vonatkozásában elhangzott, hogy az idén lesz 185. éve a diplomáciai kapcsolatok felvételének, az együttműködés ma is jó, de a gazdaság terén még rengeteg a kihasználatlan lehetőség. Az államfő köszönetet mondott a brit támogatásért, amelyet az Államigazgatási Alap révén juttat az országba a jogállamiság, a gazdasági erősödés céljával. Peach kiemelte, Szerbia kiváló úton halad, az emberi jogok területén azonban még előrelépésre lenne szükség.