2024. április 18., csütörtök

Megtelt a nagybecskereki leánykollégium

Közösségépítő tábort szerveztek az intézmény lakóinak

Minden készen áll a tanévkezdésre a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégiumban, és ami még fontosabb, újra telt házzal, 58 kollégistával kezdheti a tanévet. A leányok ma költöznek be.

A beköltözés előtti utolsó napot használták ki a muzslyai Szeretetház szépkorúi arra, hogy megtekintsék a kollégiumot, amelynek újraindítását 1996-ban Gizella és Margit nővérek kezdeményezték. Az intézmény 2020 óta a Leánynevelő Intézet visszaszármaztatott és a magyar állam támogatásával felújított épületben dolgozhat.

– Őszintén szólva, annak idején nem gondoltam, hogy a leánykollégiumunk egyszer ilyen szép és korszerű épületbe kerül. Végtelenül boldog vagyok, hiszen egy ősi helyre kerültünk, ahol nekünk a múltunk van. Most, a jelenben, ismét visszajött a múlt. Mi 140 évvel ezelőtt jöttünk ebbe az épületbe. Addig nagyon sok minden történt itt. Nagyon sokan dolgoztak itt, nagyon sok növendékünk volt – mesélte Rácz Katalin Gizella iskolanővér, kollégiumalapító.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, illetve a Bethlen Gábor Alap és a Német Katolikus Püspöki Kar támogatásának köszönhetően a kollégisták számára az idén sikerült újra megszervezni egy közösségépítő tábort, amelynek a központi helye Nagybecskerek volt, de ellátogattak Versecre és kirándultak az Al-Dunára is.

– Örömünkre az idén sikerült teljes mértékben megszerveznünk a tábort. Semmiféle módon már nem akadályozott minket a koronavírus vagy egyéb más nehézség. Végül is kereken száz diák vett részt a táborban – hallottuk Koncz Julianna nővértől.

A kollégiumban minden készen áll az 58 kollégistaleány fogadására. Az intézményben bíznak abban, hogy az idén folyamatos lesz a tanítás.

– Először is örömmel újságolom, hogy szinte teljes kapacitással működünk, és úgy gondolom, hogy ez nagy szó itt a szórványban. Kicsit féltünk is, de tele lett a kollégium. És nagyon reménykedünk, hogy ez a jövőben is legalább hasonlóképpen lesz. Hogy mi vár ránk? Nehéz megmondani. Idáig a járvány miatt idegeskedtünk, most itt van az energiaválság, ami elé nézünk. Mi is alkalmazkodni fogunk a takarékoskodáshoz, és betartunk mindent. Már eddig is takarékoskodtunk. Ugyanakkor reméljük, hogy nem fogják megszakítani a tanévet – nyilatkozta Karl Jenő, a kollégium megbízott igazgatója.