2024. április 26., péntek
XLI. FÉRFI-EB

Alkalom az aranyra

Ma kezdődik a 41. férfi kosárlabda-Európa-bajnokság, amely eredeti helyszínei (Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia) nem változtak, viszont időpontja tavaly ilyenkorról került át idénre, vagyis az előző kontinensviadal óta kerek öt évet kellett várni. A torna menete szerint a kvalifikált 24 csapatot négy hatosba sorsolták, amelyekből négy-négy nemzet jut majd tovább a nyolcaddöntőbe. Ezeket szokás szerint keresztpárosítás (A1–B4, A2–B3 … C1–D4 stb.) alapján alakítják majd ki.

Szerbiát természetesen mindig is a legnagyobb favoritok között emlegették, a Sasok azonban a jövő évi vb-selejtezőjében az elmúlt héten két masszív teljesítményt – Görögország és Törökország legyőzését – tettek le az asztalra NBA-MVP-nk Nikola Jokić vezetésével, ezt pedig komolyan latba vették az esélyeket latolgató szakértők. A FIBÁ-nál ugyanis egyenesen újdonsült topfavorit lett a Svetislav Pešić által vezényelt gárda, a sztártréner szemmel láthatóan kiváló összhangba hozta a felkészülés és a vb-kvalifikációs ablak alatt a fiúkat, és a rövidke idő alatt is megtalálta velük az egyensúlyt. Emellett a sorsoláson is kedvezően jött ki a lépés a csapat számára, hiszen a prágai D csoportban egyértelműen a leghalványabb a riválisok névsora. A lengyelekkel, csehekkel, izraeliekkel, finnekkel és hollandokkal kiegészülő csoportból – akár a húzónevek pihentetésével is – kötelező a továbbjutás a legelőkelőbb helyek egyikén, ami megalapozhatja a sikeres menetelést a dobogó teteje felé.

Magyarországnak nem volt szerencsére a sorsolással, hiszen a kölni B jelű halálcsoportban kapott helyet négy, éremre is esélyes gárda mellett. Stojan Ivković tanítványai számára egyedül a bosnyákok legyőzése lehet reális cél, és ha a francia–szlovén–német–litván kvartettből bárkit megvernek, azzal borítják a papírformát és valószínűleg komolyan beleszólnak a továbbjutási sorrendbe.

A csoportkör beosztása, A csoport (Tbiliszi): Spanyolország, Törökország, Belgium, Bulgária, Montenegró, Grúzia. B csoport (Köln): Franciaország, Szlovénia, Litvánia, Németország, Bosznia-Hercegovina, Magyarország. C csoport (Milánó): Olaszország, Horvátország, Görögország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Észtország. D csoport (Prága): Szerbia, Lengyelország, Csehország, Izrael, Finnország, Hollandia. A torna menete: csoportmérkőzések (szeptember 1–8.), nyolcaddöntők (10–11.), negyeddöntők (13–14.), elődöntők (16.), bronzmérkőzés és döntő (18.).