2024. április 24., szerda

A magyar nyelvű oktatás megmaradásunk záloga

Ötvenkét elsős diák vette át az MNT és a Rákóczi Szövetség ajándékát Zentán, a Thurzó Lajos Általános Iskolában

Szerdán délután tanévnyitó ünnepséget tartottak a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola udvarában, amely során összesen 52 elsős kisdiák vette át az új iskolatáskákat, amelyeket a Rákóczi Szövetség biztosított, valamint a tanszercsomagot, melyet a Magyar Nemzeti Tanács állított össze. A csomagot Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta. Az eseményen többek között részt vett Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint a város tisztségviselői.
Az ünnepséget Tandari Ferenc, a Thurzó Lajos Általános Iskola igazgatója nyitotta meg, és köszöntötte a jelenlévőket, valamint üdvözölte az elsős kisdiákokat. A szót Csáky Csongor vette át és kiemelte, hogy igazi örömünnepen veszünk ma részt, hiszen egy újabb tanévet nyitnak meg Zentán.
– Az előttem ülő gyerekek az utánpótlás, ők a jövő. Szeretném megköszönni a szülőknek, hogy a gyerekeket magyar iskolába íratták. A Rákóczi Szövetség és a mögötte álló támogatók nevében köszönöm, hogy ezt a felelős döntést meghozták. Kívánom, hogy a gyermekek sikeresek legyenek, a magyar nyelvet meg tudják őrizni és továbbadni – fogalmazott Csáky Csongor.
Jerasz Anikó az MNT részéről köszöntötte a jelenlévőket és hozzátette, hogy ünnepelni érkezett mindenki az iskolaudvarba.

A szülőföldhöz való ragaszkodás visszatükrözi az anyanyelv szeretetét (Fotó: Gergely József)

A szülőföldhöz való ragaszkodás visszatükrözi az anyanyelv szeretetét (Fotó: Gergely József)

– Azzal, hogy ti, gyerekek, ma beléptetek az iskola udvarába, ennek az intézménynek a tanulói lettetek. Nagyon kevés iskola van Vajdaságban, amely ilyen jól felszerelt és ilyen szép. Hamarosan megtanultok írni és olvasni és segíteni tudtok a fiatalabb társaitoknak. Köszönöm a szülőknek, hogy magyar nyelvű oktatásban szeretnék részesíteni a gyerekeiket, hiszen a magyar nyelvű iskola és óvoda közösségünk megmaradásának a záloga. Az, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulnak tovább, bizonyítja a szülőföldhöz való ragaszkodást, és visszatükrözi az anyanyelv szeretetét. A csomag egyik elemét szeretném kiemelni, hiszen minden évben arra törekszünk, hogy valami újítást vigyünk véghez. Ebben az évben egy olyan elemmel bővítettük a felszerelést, amely még gazdagabbá és szebbé tette a már amúgy is bőséges csomagot. Egy, a kisgyermekeknek szóló kézügyesség-fejlesztő kiadvánnyal láttuk el a tanszercsomagot – mondta Jerasz Anikó.