2024. április 20., szombat

Kitüntetés a kubai külügyminiszternek

Kuba és Szerbia diplomáciai együttműködése már 120 éve tart

A Szerb Zászló Érdemrend első fokozatával tüntette ki Aleksandar Vučić államfő Bruno Eduardo Rodríguez Parrillat, Kuba külügyminiszterét, a Szerbia és Kuba közötti együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében és erősítésében nyújtott különleges érdemeiért.

Az államfő a kitüntetés átadásakor kiemelte, Szerbia soha nem feledkezik meg a barátairól, és örömét fejezte ki, hogy éppen akkor adhatja át a kubai külügyminiszternek a kitüntetést, amikor a két ország diplomáciai együttműködésének 120. évfordulóját ünneplik.

Ez alkalommal Vučić meghívást intézett Miguel Díaz-Canelhez Kuba elnökéhez, hogy viszonozhassa azt a vendéglátást, amiben neki volt része 2017-ben Havannában.

Köszönetet mondott azért is, hogy Kuba következetes Szerbia szuverenitásának és területi integritásának megőrzésében, ami szerint elkötelezetten kiáll a nemzetközi jogok tiszteletben tartása mellett. Rámutatott, Szerbia továbbra sem támogatja a Kuba elleni szankciókat, és kiemelte, hogy az ország mindig számíthat Szerbia támogatására.