2024. április 25., csütörtök

Szerbia érdekei a legfontosabbak

Aleksandar Vučić: Politikai és energetikai szempontból is nehéz idők előtt állunk

Szerbia hétfőn 4 gigawatt villanyáramot importált, s ezért 2,4 millió eurót fizetett – mondta Aleksandar Vučić államfő tegnapi sajtótájékoztatóján. Rámutatott, nem tudni, hogy ilyen árak mellett hogyan tud az ország kitartani, így az illetékes szervek teljes bevetéssel olyan intézkedéseken munkálkodnak, amik energiatakarékosságra ösztönzik majd a fogyasztókat.

– Keményen dolgozunk mind a Bányászati és Energiaügyi Minisztériumban, mind a hivatalomban és a kormányfő hivatalában is az olyan intézkedések kidolgozásán, amelyek pénzügyi hatással lesznek a háztartások villamosenergia-megtakarítására. Ezt követően a cégek esetében is hasonló intézkedéseket foganatosítunk. Azon dolgozunk, miként lehet a villamos energiával takarékoskodni – mondta Vučić az újságíróknak.

Rámutatott, az áramszükségletek külföldről való pótlása 2,4 millió euróba került az országnak.

– Ez 530 euró volt megawattóránként, miközben mi 41 eurót fizettetünk meg a villanyáramért, 14-szer kevesebbet, mint amennyibe kerül. Az ilyen pénzügyi megterhelést senki sem tudja elviselni. És még csak nyár van – hangsúlyozta az államfő. Az energiaszükségletek terén nehéz ősz áll előttünk, és még nehezebb tél, hiszen a vízállás még csak most kezdett emelkedni. Figyelmeztetett, hiába örülünk az esőnek, amikor a csapadék gondot okoz a szénfejtőkben.

LEHET, HOGY AZ EURÓPAIAK JOBBAN LÁTJÁK

Az államfő kiemelte, Szerbia GDP-je jövőre várhatóan 65 milliárd euró lesz. Mint rámutatott, 11 év alatt 100 százalékkal sikerült növelni az ország bruttó hazai termékét. Aleksandar Vučić ezzel is szemléltetni kívánta az ország sikerességét az elmúlt időszakban.

Kihasználta ugyanakkor a lehetőséget, hogy meghívjon mindenkit a szeptember 1-jén, pénteken nyíló Bor és Ételkiállításra, amelyet a Nyitott Balkán kezdeményezés keretében tartanak meg Belgrádban. Mint fogalmazott, ez a kiállítás mutat majd rá arra, hogy hová fejlődött a borászat, és arra is, hogy együttes erővel az országok mire képesek a régióban. Mint mondta, van mit tanulnunk a macedón és az albán borokról.

Szeptember 1-jétől azonban számos problémával is szembe kell néznie az államvezetésnek, ugyanis mint arra Vučić rámutatott, jelenleg nem lát megoldást Koszovó döntésére a rendszámtáblákkal kapcsolatban. Szavai szerint Pristina szeptember 1-jén kezdi meg a kampányát, arra kényszerítve a koszovói szerb lakosságot, hogy cserélje le a rendszámtáblákat, ami az államfő szerint nem jár olyan nagy sikerrel, mint amiben Albin Kurti reménykedik.

– Ez olyan folyamat, ami eltart. Nem zárul le szeptember 1-jén. Ennek ellenére szembe kell néznünk ezzel a problémával, de egyelőre keressük a megoldást. Fontos látogatásokra számítok, és beszélgetésekre a Nyitott Balkán csúcstalálkozó után. Szerbiába jön Recep Tayyip Erdoğan is. Ebben a pillanatban nem látok lehetőséget az előrelépésre, semmilyen kompromisszumra való hajlamot Pristina részéről – mondta Vučić.

Újságírói kérdésre, miszerint az EU pozitívan nyilatkozott a Pristinával folytatott tárgyalások és megállapodás kapcsán, az államfő kiemelte, az európai politikusok sokkal okosabbak és komolyabbak, mint ő maga. Mint mondta, nem lehetnek olyan komorak és pesszimisták, mint amilyen ő. Majd hozzátette, lehet, hogy az európai politikusok jobban látják a helyzetet.

SEM KELET, SEM NYUGAT

Vučić a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az államvezetés jelenleg nem gondolkodik arról, hogy Szerbia megváltoztassa a politikáját az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése kapcsán. Szavai szerint az elmúlt hónapokban jelentős nyomásnak voltak kitéve emiatt, és ha az elmúlt hat hónapot papírra vetné, Karl Marx A tőke című könyvénél vaskosabbat tudna kiadni.

Kiemelte, Szerbia a szankciókkal kapcsolatban már nyilatkozott a nemzetbiztonsági tanács ülésén 190 nappal ezelőtt, és emellett tart ki.

Elmondta ugyanakkor, hogy az országnak szüksége van egy tisztelettudó és normális tömbre, egy Szerb Blokkra, amely nem húz sem a Kelet, sem a Nyugat felé, csak Szerbia érdekeit tartja szem előtt. Ennek nemcsak politika, hanem polgári csoportosulásnak kell lennie. Amikor a nagyhatalmak összecsapnak, a dolgok Szerbia hátán csattannak.

– Egyesek azt mondják, hogy ha nem tekintünk kizárólag Nyugat felé, hátat fordítva Keletnek, ezzel lemondunk az ország korszerűsítéséről, a haladásról és a gazdasági jólétről, és ez fontos Szerbia számára. Mások azt mondják, ha nem kötjük a kis csónakunkat a nagy orosz hajóhoz, Szerbia megbukott, és nem tudunk ellenállni a sátánnak. De hol vannak ebben a szerb érdekek? – tette fel a kérdést Vučić.

Aleksandar Vučić: Szeptember 1-jétől újabb problémákkal szembesülünk, nincs még megoldás a koszovói rendszámtáblákkal kapcsolatban (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Szeptember 1-jétől újabb problémákkal szembesülünk, nincs még megoldás a koszovói rendszámtáblákkal kapcsolatban (Fotó: Beta)

Mint mondta, azoknak kell most egyesülniük, akik középen vannak, akik szeretik az országukat. Együtt kell fellépni, hiszen az ország előtt álló csata nem lesz könnyű. Szavai szerint mindazok, akik Szerbiát támadják, Koszovó függetlenségét támogatják. Rámutatott, a külföldieket megérti, hiszen azok a saját érdekeik nyomán politizálnak, de nem tudja megérteni a hazai politikusokat, hiszen Szerbia érdekei ellen lépnek.

– Bírálnak konfliktustól számítva, amikor pedig erre nem kerül sor, mert a békét és a stabilitást őrizted... Csak a 2011. évi megállapodás létezik írásban, nincs más írásos megállapodásunk, csak szóbeli – mondta Vučić, és hozzátette, most meg kell védenie ezt a megállapodást, és jobban kell értelmeznie, mint ahogy azt a korábban hatalmon lévő elődei tették.