2024. április 19., péntek

Gyorsétkezdék helyett lakónegyed

Lebontották az Éhesek völgye név alatt ismert étkezdesort

A város egyik népszerű gasztropontját teljes egészében elbontották, a gyorsbüfék helyére a Bobar gradnja vállalat épületegyüttesét tervezik felépíteni.

 A Popović fivérek utca három gyorsétkezdével vált szegényebbé, ezek hosszú éveken keresztül az Éhesek völgyének központi egységei voltak. Évtizedeken keresztül itt fogadta vendégeit a város talán leghíresebb szendvicskészítő gyorsétkezdéje, az Index Maja, míg a többi bódé, amelyekből korábban még több volt, számos bérlőt cserélt már, általában giroszt, sült kolbászt és más grillezett ételt árultak.

A bontás kedden is folytatódott, az étkezdesor mindenekelőtt a közelben lévő, tágas parkolónak köszönhette népszerűségét (Fotó: Ótos András felvétele)

A bontás kedden is folytatódott, az étkezdesor mindenekelőtt a közelben lévő, tágas parkolónak köszönhette népszerűségét (Fotó: Ótos András felvétele)

A Popović fivérek utcának ez a része az említett bódék miatt vált ismertté az Éhesek völgye néven, az utca másik oldalán, a lakótömbökben is idővel éjjel-nappal nyitva tartó boltok nyíltak, amelyekben gyorsételeket árusítottak. Mindenekelőtt taxisok, harmadik műszakban dolgozók jártak ide előszeretettel falatozni, de napközben is gyakran hosszú sorok kígyóztak az étkezdék előtt. A lebontásra ítélt bódékra kiakasztott értesítés szerint az étkezdék más helyszíneken folytatják a munkát.

Az Index Maja ezentúl a Futaki út 14-es számában, a Gyros master a Karađorđe stadionnál és a Temerin utca 16.-ban fogadja majd a vevőket. A bontást végignézők többnyire meglepődöttségüknek adtak hangot annak ellenére, hogy már évek óta ismeretes, hogy a bódékat le fogják bontani. A városi önkormányzat a közelben lévő, füves, még nem beépített, pontosabban már hosszú évekkel ezelőtt „megtisztított” területre lakótömböket tervez emelni. Erre a célra már kidolgozták a telekrendezési tervdokumentációt, amelyben még egy tizenhat emeletes épületegyüttes kiépítését is előirányozták, azonban ezt az ötletet végül lvetették, és felére csökkentették az építendő épületszintek számát.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A 021.rs hírportál értesülései szerint a Bobar gradnja vállalat júliusban vált a szóban forgó hétezer négyzetméteres telek tulajdonosává, a várostól 6,5 millió euróért vásárolta meg. Ezt megelőzően magánszemélyektől további ezer négyzetméternyi területet szerzett.

A Popović fivérek és a Branko Bajić utcák kereszteződésénél tehát egy hét vagy nyolc emeletes lakótömb, egy teljes lakónegyed épül hamarosan, pár hónapon belül, legalább egy mélygarázs is helyet kap majd alatta. A Bobar gradnja nemrégiben átadta az építkezés engedélyeztetése iránti kérelmét. Előzőleg azonban a Novi Sad – Gas vállalat tulajdonában lévő, Heréskert mérőállomás áthelyezési munkálatait kell elvégezni, ez a létesítmény az elbontott bódék mellett van.