2024. április 25., csütörtök

A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat

A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat – közölte az Egyesült Államok canberrai nagykövetsége kedden egy augusztus 29-i keltezésű értesítésre hivatkozva.

A hírt a honiarai miniszterelnöki hivatal is megerősítette, hozzátéve, hogy a rendelkezés - amelyre a protokolleljárások átdolgozása miatt van szükség – minden külföldi hajóra kiterjed.

„Arra kértük partnereinket, hogy adjanak időt az áttekintésre és az új eljárások bevezetésére, mielőtt további kérelmeket nyújtanának be a hadihajók érkezésére vonatkozóan" – írta közleményében Manesseh Sogavare, a Salamon-szigetek kormányfője, hangsúlyozva, hogy a rendelkezés minden hadihajóra kiterjed.

Az amerikai parti őrség egyik üzemanyag-utántöltésre és ellátmányra szoruló hajója a múlt héten nem köthetett ki a Salamon-szigeteken, mert a honiarai kormány nem válaszolt kérelmére. A parti őrség tájékoztatása szerint az Oliver Henry nevű hajó az illegális halászatot monitorozta a térségben egy regionális halászati ügynökség kérésére.

Sogavare az amerikai hadsereg Mercy nevű kórházhajóját köszöntő beszédében azt mondta: az incidens oka az volt, hogy hivatala nem kapta meg időben az Oliver Henry kérelmét.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn sajnálatosnak nevezte az eseményt.

A Salamon-szigetek miniszterelnöke elmondta, hogy a Spey nevű brit hadihajó kikötési engedélyének megadásával kapcsolatban is késedelmek voltak, így a hajó végül nem is vetett horgonyt a szigetország partjainál.

A két incidens miatt a honiarai vezetés úgy döntött, hogy felülvizsgálja az engedélyezés folyamatát – magyarázta a kormányfő.