2024. március 29., péntek

Le kell fagyasztani a gáz árát!

Egyre több uniós képviselő figyelmeztet a „kegyetlen európai telekre”

Az elkövetkező 5-10 évben szörnyű telek várnak az európai lakosokra, ha sürgősen nem csökkentik a gáz árát – mondta nemrégiben Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter. A Twitteren megjelent bejegyzésében hangsúlyozza, hogy Európában sürgősen le kellene fagyasztani a gáz árát, amelyet függetleníteni kellene a villanyáram árától is. A két energiaforrást ugyanis mesterségesen kapcsolják egymáshoz: ezen változtatni kell – adott hangot meggyőződésének a belga miniszter.

A villanyáram ára rekordszintet ért el a héten Európában, és folyamatosan emelkedik. A szükséges mennyiség nagy részét gázzal állítják elő, így mindkét energiaforrás esetében hatalmas drágulással kellett szembenézniük a tagállamoknak azóta, amióta szankciókat vezettek be Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt.

Míg az ukránokat támogató uniós tagállamok továbbra is az orosz gáz és kőolaj behozatalának csökkentésére törekednek, addig Németországban valamelyest változott a helyzet: a német vezetés megerősítette, hogy a tartalékukat a tervezettnél gyorsabban tudják feltölteni. Steffen Kotré, a német parlament alsóházának képviselője azonban nemrégiben kiemelte, hogy még akkor is csak három hónapra lenne elég az ország tartaléka, ha jelenleg csordultig volnának a tárolók. Beszámoltunk arról a kijelentéséről is, miszerint „itt az ideje, hogy az ideológia helyére a valós, tényszerű politizálás lépjen” – mondta a képviselő, aki szerint Németországnak meg kell változtatnia az oroszok irányába folytatott politikáját, és üzembe kell helyeznie az Északi Áramlat 2-es vezetékét.

Mint ismeretes, Oroszország tavaly az Unió gázszükségletének 40 százalékát biztosította, nemrégiben azonban jelentősen csökkentette az Európába exportált mennyiséget.