2024. március 29., péntek

Lombtrágyázással a fák egészségéért

A Kornelije Stanković utca mentén húzódó, teljes ámbrafasor tegnap a reggeli órákban különleges ápolási eljárásban részesült – a fákat ásványi anyagokkal látták el lombozatukon keresztül.

A Városi Kertészet közvállalat dolgozói mind a hatvanhat fán a lombtrágyázásként ismert eljárását végezték el, mindezt a reggeli órákban, amikor is a fák anyagcsere-folyamata a legintenzívebb, a tápanyagokat is ilyenkor szívják magukba a leggyorsabban. Az eljárás során különleges permetezőket használtak, ezek lehetővé teszik az ásványi anyagok szétszórását a kifejlett fák lombozatán, ezáltal a városi környezetben nélkülözhetetlen tápanyagokkal ellátva a növényeket.

Az említett utcában a Városi Kertészet közvállalat 2018-ban hatvan törzs elöregedett vagy sérült szivarfát kivágott, helyükbe hatvanhat fiatal ámbrafát ültettek. A közvállalat dolgozói rendszeresen gondozzák ezeket a fákat, a most elvégzett lombtrágyázással pedig hozzájárulnak azok zavartalan fejlődéséhez és növekedéséhez.

Miloš Egić, a Városi Kertészet közvállalat igazgatója elmondta, hogy a cégük a régióban elsőként vezette be a fák lombtrágyázásának eljárását, a fasorokban és a parkokban is alkalmazzák ezt tekintettel arra, hogy a növények a városi környezetben a magas szén-dioxid-kibocsátás és más káros hatások miatt a szükségesnél kevesebb tápanyaghoz jutnak.

– A levelek gyorsan magukba szívják és továbbítják a tápanyagokat a növény többi részébe. A lombtrágyázásnak köszönhetően a makro- és mikroelemek könnyebben és gyorsabban jutnak be a növényekbe, mint a locsolás esetében, ezáltal javítják a fák életerejét, javul az állapotuk. Áprilisban kezdtük lombtrágyázni az újvidéki, belvárosi fákat, azóta számos fát kezeltünk már ilyen módon a város több pontján. Lombtrágyáztunk az Újtelepen, a Felszabadulás sugárút mentén, a Futaki úton és Limánon is. A nyár folyamán kiterjesztettük a város más részeire is az eljárást – mondta Egić.

Újvidéken közel százezer fa található, az utóbbi tíz évben ez a szám 50 százalékkal emelkedett. A Városi Kertészet kertészei az említett időszakban 54.216 facsemetét ültettek el a városban és a külvárosi településeken.