2024. április 25., csütörtök

Elbúcsúztak a táncosok

Nagyszabású produkcióval ért véget az Interetno fesztivál

Becsukta a kapuját szombaton Etnopolis, véget ért a szabadkai Interetno fesztivál, és elbúcsúztak a táncosok is, akik az idén Magyarországról, Szlovéniából, Szlovákiából és Montenegróból is érkeztek. Az utolsó nap azonban még sok érdekes műsort tartogatott, egyebek közt a Visszatekintés című, nagyszabású táncprodukciót is, amelyet a Népkör MMK Róna táncegyüttese és a Hírös Agóra Kecskemét Táncegyüttese készített el, megközelítőleg százötven táncos részvételével – ez a szám ugyanis kötődik a Népkör fennállásának 150. évfordulójához is. A koprodukció az INTERREG – IPA Magyarország–Szerbia határon átnyúló programjában jött létre. A táncos műsor Kodály és Bartók munkásságára fókuszál. Szécsi Viktóriával, a Népkör MMK Róna táncegyüttesének művészeti vezetőjével, a produkció egyik rendezőjével beszélgettünk az előadásról:

– A Róna műsorát Pintér Krisztiánnal rendeztük, a Kecskemét Táncegyüttes koreográfiáját pedig Lukács László művészeti vezető készítette. A nagy csapatban mindenki táncol, a kisiskolásoktól kezdve az ifjúságon át a felnőttekig. A két táncegyüttes egy éve ápol szoros együttműködést, amely szakmai látogatásokat, közös műhelymunkákat, táborokat, egyéb rendezvényeket tartalmazott. Hol mi mentünk a Hírös Agórába, hol ők jöttek a Népkörbe. Az év folyamán sokat gyakoroltunk, és állandó kapcsolatban álltunk egymással. Nem véletlenül esett a választás Kodályra és Bartókra, hiszen mindkettőjük szorosan kötődik a magyar népzenéhez. Kodály Zoltán kecskeméti születésű, nyilván ezért is emeli ki munkásságát a Kecskemét Táncegyüttes, Bartók pedig Horgoson is gyűjtött, ezért is fontos számunkra az ő tevékenysége. A két zenei nagyság, amellett, hogy szakmai kollégák voltak, jó barátságban is állt egymással. Az előadást a Sergő zenekar kíséri, velük is együtt dolgoztunk a táborok, a felkészítések idején. A produkciónkat szeptember 16-án a Hírös Agórában láthatja a kecskeméti közönség, de természetesen szeretettel várunk mindenkit Vajdaságból is – hallottuk Szécsi Viktóriától.

Az egybegyűlteket Bodrogi Béla főtitkár és Lukács László koreográfus is köszöntötte, s mindketten az együttműködés sikerességét emelték ki ünnepi beszédükben.

Az Interetno látogatói pénteken is sok élménnyel gazdagodhattak, este a Karaván Família lépett fel Etnopolis színpadán, délután pedig Kádár Ferkó fotószínháza a régi idők vásári fotózását idézte meg és a múltba repítette a fotózni vágyókat. A vásári hangulatot hozta el Paprika Jancsi csúzlizdája is az egyedálló mechanikus szerkezet által, amely nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében, hiszen csúzlival lövöldözhették az izgő-mozgó gonosz ördögöket. A gyerekek a zárónap sem maradtak műsor nélkül, a Bahorka Társulat szórakoztatta őket.