2024. március 28., csütörtök

Györe döntőt játszott

Györe László pályafutása negyedik ATP-döntőjét játszhatta az amerikai Winston-Salemben, de nem sikerült elnyernie a harmadik trófeát. A zentait a zárómeccsen a francia veterán Adrian Mannarino győzte le, aki 2. ATP-trófeáját nyerte meg. Györe jól kezdett, az első játszmában 4:2-re vezetett, de az előnyt nem sikerült megőrizni. A francia a rövidítésben szerezte meg a vezetést, a második játszmában pedig 3:3 után breakelt, ami döntőnek bizonyult. A zentai pénteken az elődöntőben a svájci Hüslert verte, így az előző időszak gyönge eredményei után 25 helyet javított a ranglistán, és feljött a 64. pozícióra. A ma kezdődő US Open 1. fordulójában holnap az orosz Andrej Rublyovval mérkőzhet.

Ha levonjuk a tavalyi pontokat, a New York-i Grand slam-torna kezdetén a ranglista élcsoportja így alakul: 1. Nadal 5630, 2. Zverev 5040, 3. Medvegyev 4885, 4. Cicipasz 4800, 5. Alcaraz 4740, 6. Ruud 4650 pont, azaz – mivel Zverev sérülés miatt nem játszik – ötös versenyfutás lesz az első helyért. Világos, Ruud esélye minimális, a legnagyobb lehetőség Nadal és Medvegyev előtt áll. Elvben bárkinek döntő kell, hogy első lehessen. Medvegyevnek a címvédés az első helyet is szavatolja, Nadalnak az elődöntő is elegendő, ha a felsoroltak egyike sem nyeri a serleget, Alcaraz pedig 19 évvel és 129 nappal minden idők legfiatalabb világelsője lehetne, a csúcsot Lleyton Hewitt 20 évvel és 260 nappal tartja. Vagyis ha most nem sikerül, Alcaraznak a közeljövőben még lesz bőven ideje.

New Yorkban ma Filip Krajinović az ausztrál Alex de Minaurral, Fucsovics Márton az amerikai Maxime Cressyvel játszik. A nőknél Bondár Anna az olasz Camila Giorgival, Gálfi Dalma a spanyol Nuria Parrizasszal, Aleksandra Krunić pedig az orosz Jelena Aveneszjannal játszik. Az első nap érdekesnek ígérkező további meccsei, férfiak: Murray–F. Cerundolo, Carreno–Thiem, Kyrgios–Kokkinakis, nők: S. Williams–Kovinić, Tomljanović–Muchová, Haddad–Konjuh és Szakari–Maria.

A hétvégén két női torna is befejeződött, amelyeken Daria Kaszatkina a 6., Ludmila Szamszonova a 3. WTA-trófeát nyerte.

WINSTON-SALEM. – Az ATP-torna elődöntőjében: Györe–Hüsler 7:6, 7:6, Mannarino–Van de Zandschulp 6:0, 6:4, döntő: Mannarino–Györe 7:6, 6:4.
CLEVELAND. – A WTA-torna elődöntő: Szasznovics–Cornet 6:7, 7:5, 6:3, Szamszonova–Pera 6:1, 6:2, döntő: Szamszonova–Szasznovics 6:1, 6:3.
GRANBY. – A WTA-torna elődöntőjében: Kaszatkina–Parry 6:2, 6:0, Saville–Kosztjuk k. n., döntő: Kaszatkina–Saville 6:4, 6:4.
BANJALUKA. – A challenger negyeddöntőjében: Marozsán–Vatutin 6:3, 6:2, elődöntő: Marozsán–Madaras 6:3, 4:6, 6:4.