2024. április 19., péntek
FÉRFI VB-SELEJTEZŐ

Sikerült visszaverni a török rohamot

Könnyen lehet, hogy a vb-kvóta megszerzése szempontjából kulcsfontosságú sikert aratott Szerbia Isztambulban, Svetislav Pešić csapata a parázs hangulatú vendégszereplésen hullámhegyek és -völgyek után, idegtépő hajrában gyűrte le a törököket. Az álomkezdést produkáló Sasok – akiket a közönség soraiból többek között Novak Đoković is buzdított – egy negyed után 26:11-re, a nagyszünetben pedig 47:28 arányban vezettek az ekkor már 19 pontos Nikola Jokić (24) vezérletével. A sztambuli közönség azonban nagy felzárkózásba hajszolta a törököket, akik saját NBA-sztárjaikkal, Osmannal (22), Korkmazzal (18) és Şengünnel (17) vezetve az utolsó percekre teljesen visszahozták magukat a meccsbe (71:71). A feszült befejezésben Nikola Kalinić saroktriplája bizonyult vízválasztónak, ami után a házigazdának már nem volt visszaút, Szerbia pedig a győzelemmel immár azonos pontszámmal áll Belgiummal a kvótás csoportharmadik helyen.

Eredmények, 2. forduló, A csoport: Nagy-Britannia–Lettország 80:87, Görögország–Belgium 85:68, Törökország–Szerbia 72:79. A sorrend: Lettország 11, Görögország 10, Belgium és Szerbia 9, Törökország 8, Nagy-Britannia 7 pont. B csoport: Németország–Szlovénia 90:71, Észtország–Finnország 68:76, Izrael–Svédország 83:95. A sorrend: Németország és Finnország 15, Szlovénia 13, Svédország és Izrael 11, Észtország 10 pont.

NBA

Egész évre kidőlt a draft másodikja

Az egész idényre harcképtelenné vált Chet Holmgren, aki másodikként kelt el az NBA júniusi játékosbörzéjén. A 20 éves játékos Seattle-ben egy profik és amatőrök részvételével rendezett mérkőzésen szalagszakadást szenvedett a jobb lábfejében, miközben a LA Lakers ásza, LeBron James ellen védekezett. A 213 centis Holmgrenre műtét vár, és várhatóan egy évet ki kell hagynia. Klubja, az Oklahoma számára nagy veszteség az ifjú center kidőlése, mivel köré építették volna újjá a csapatot, amely a szupersztár Kevin Durant 2016-os távozása óta egyetlen rájátszásbeli párharcot sem tudott megnyerni. Holmgren a Gonzaga Egyetem kosarasaként az elmúlt idényben 14 pontot, 10 lepattanót és ritkaságszámba menő 3,7 blokkolást átlagolt.