2024. március 29., péntek

A folytonosság kormánya

Ana Brnabić: A kormánynak készen kell állnia arra, hogy áldozatot hozzon

Az új végrehajtó hatalom a folytonosság kormánya lesz, amelynek figyelmében mindenekelőtt a koszovói kérdés, azaz a régió stabiltásának és a békéjének megőrzése, valamint az ország energiabiztonsága áll – mutatott rá tegnap Ana Brnabić kormányfőjelölt, az ügyviteli kormány kormányfője a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában vendégszerepelve. Kiemelte ugyanakkor, hogy teljesen természetes, hogy a kormány első alelnökének szerepét Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke töltse be.

Ana Brnabić rámutatta, hogy az új kormány az eddigi politikának a folytatása, és az egyik legfontosabb feladata éppen a koszovói kérdés lesz. Mint fogalmazott, jelenleg Koszovó támasztja a legnagyobb kihívásokat az új kormány elé, amely reményei szerint szeptember végére megalakul. Szavai szerint a kormány megválasztása a köztársasági képviselőház többségi támogatását élvezi majd. Ezt azonban a koalíciós partnerekkel folytatott nehéz tárgyalások előzik meg.

– Fontos, hogy új energiával vessük bele magunkat a munkába, ahogy az is, hogy legyenek új ötletek, illetve hogy mindenki belássa, nem a betöltött funkció, hanem az elért eredmények a fontosak. Hogy mindenki érezze, hogy nehéz idők előtt állunk. Ezért is fontos, hogy erős csapat jöjjön létre, amely képes áldozatot hozni az eredmények érdekében – hangsúlyozta a kormányfőjelölt. Szavai szerint fontos, hogy a kormány egységesen cselekedjen, megbízható munkát végezzen, és legyen benne energia.

Elmondta, hogy egyelőre folynak a tárgyalások arról, hogy hány minisztérium alakul majd, és természetesen a személyes megoldásokról is tárgyalnak. Ami biztos, és amit Brbanić természetesnek tart, hogy Ivica Dačić töltse be a kormány első alelnöki tisztségét.

– Alelnök lesz Siniša Mali és Miloš Vučević is, és mindhárman minisztériumot is vezetnek majd – hangsúlyozta,

Ana Brnabićot Aleksandar Vučić kormányfő javasolta az új kormány élére, erről a hétvégén tett bejelentetést. Akkor arra is rámutatott, hogy a jelenlegi kormányfő a teljes bizalmát élvezi, és örömét fejezte ki, hogy talpraesett, művelt, szorgalmas nőt javasolhat erre a tisztségre, aki lojális Szerbia iránt.

Vučić elmondta ugyanakkor azt is, hogy Miloš Vučević, Újvidék jelenlegi polgármestere is fontos tagja lesz a kormánynak, és arra számít, hogy Vučević nagyobb komolyságot hoz majd a kormányba. Őt egy sokkal fontosabb állami funkción látja a jövőben, erre készítik fel, ahogy Siniša Mali jelenlegi pénzügyminisztert is. Az államfő hozzátette ugyanakkor, hogy a jelenlegi kormányösszetételhez képest nagy változások várhatók a végrehajtó hatalomban. Az egyik, hogy Dačićnak is fontos szerep jut Szerbia állami apparátusában. Alelnöki beosztása mellett fontos miniszteriumot kap majd, illetve ő látja el a biztonsági szolgálatok koordinátori szerepét is.

Ivica Dačić a bejelentést követően megköszönte az államfőnek a neki tulajdonított bizalmat. A Novosti napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte, készen áll arra, hogy ezekben a nehéz időkben az államfővel együtt tegyen Szerbiáért, és hogy küzdjön Koszovóért, hogy ellenálljon a külföldről érkező nyomásnak. Az SZSZP megbízható partnere kíván lenni a Szerb Haladó Pártnak az állam stabilitása és a nemzeti érdekek megőrzésében.

Az államfő bejelentései szerint ennek a kormánynak nem lesz meg a teljes mandátuma, vagyis a kormányt nem Brnabić vezeti négy éven keresztül, mert 2024-ben változásokra lehet számítani a kormányon belül.