2024. április 20., szombat

A szakma becsülete

Ifjú közgazdászok tábora Magyarkanizsán

Csütörtökön kezdődött és szombaton is még tart A gazdaság jövője – a jövő gazdasága elnevezésű, a leendő és pályakezdő közgazdászoknak létrehozott szakmai tábor, melynek hetvenkét résztvevője van. A fiatalok a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság szervezésében látogathattak el már második alkalommal Magyarkanizsára. A résztvevők között erdélyiek is vannak, az előadók soraiban pedig neves délvidéki és magyarországi személyek. Mindazok, akiknek előadásait a fiatalok érdeklődéssel hallgatták, és próbálták magukba szívni a tudást, igyekeztek gazdagítani és talán meg is alapozni a karrierjüket.

Az előadók sorát pénteken dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens kezdte, aki a Marketingorientált gondolkodásmód és a fogyasztói magatartás változásainak témakörét járta körbe.

Lapunknak adott külön nyilatkozatában azt is volt alkalmunk megkérdezni, hogy miért fontos a kezdő vállalkozók számára a marketing.

– Alapvetően, amikor a marketingre gondolunk, a reklám jut elsőre eszünkbe, esetleg még a verseny és az értékesítés. Azonban, ha a marketinget igazán közelről szeretnénk megismerni, ennél jóval tágabb térben kell gondolni – mondta és hozzátette, hogy a marketing egy olyan gondolkodásmód, ami a partnerrel, az ügyféllel, a vevővel való gondolkodásmódot tudja hangsúlyozni. Nem csak a saját látószögemből közelítem meg a tevékenységemet, hanem az igényekre reagálva folytatom azt.

Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalának vezetője a Szabadúszókról beszélt, míg Gubás Tímea marketingstratégiai tanácsadó érdekfeszítő és nagyon átgondolt, közérthető előadása valós problémák megoldásáról szólt.

A közgazdász szakma népszerűségét vissza kell hozni (Fotó: Puskás Károly)

A közgazdász szakma népszerűségét vissza kell hozni (Fotó: Puskás Károly)

Az előadók közül alkalmunk volt beszélgetni dr. Kőműves Zsolt teljesítménymentorral, egyetemi docenssel is, akinek előadása arról szólt, hogyan kommunikáljunk kollégáinkkal, hogy a motiváció fennmaradjon. A kulcs abban rejlik, hogy a vezető tartson kellő távolságot, de nem szabad elfelejtenie, hogy ő is ember és baráti kapcsolatokra szüksége van, de a három lépés távolságot meg kell tartania. Az asszertív kommunikáció fontossága volt a központi szerepben, amely önérvényesítést jelent anélkül, hogy a másik érdekei sérülnének.

Fejsztámer Marianna marketingtanácsadó a közösségi média világában lévő buktatókra és az ottani helyes érvényesülésre hívta fel a figyelmet, míg Gyivánovity Dániel vállalkozó szintén a tapasztalatait osztotta meg a fiatalokkal. Az eseményt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is megtisztelte jelenlétével, és nem csak jelen volt, hanem előadást is tartott. Kendőzetlenül beszélt a politikában fontos szerepet betöltő összefüggésekről, és arra is buzdította a fiatalokat, hogy maradjanak itthon, vagy térjenek vissza, hisz az itthoni boldogulás is adott. A magyar közgazdászokat érintően elmondta, hogy nagy szükség van az utánpótlásra.

– Vannak olyan szakmák, melyek valamikor divatszakmák voltak és mára már csökkent a népszerűségük. Ilyen a jogászszakma vagy épp a közgazdász is. Vissza kell hozni a megbecsülésüket, vissza kell hozni az embereket ezekre a pályákra, ezt a célt szolgálják többek között azok a szakmai szervezetek, amelyek létrejöttek. Így a jogászegylet vagy a közgazdász-társaság, mert ezek olyan ázsiót, közös szakmai fészket adnak, mely előbbre tudja vinni a szakmában dolgozókat, ugyanakkor hasznára lehetnek a közösségünknek is – fogalmazott a VMSZ elnöke.

A neves magyarországi biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György is megörvendeztette a Magyarkanizsán tanyázó fiatalokat. A három globális erőközpont stratégiai céljairól beszélt, USA, Kína és Oroszország fölényéről, és mint mondta, Európa már nagyon régóta nem globális játékos.

– A Visegrádi Együttműködés nagy bajban van. Két dologban értünk még egyet, abban, hogy migránst nem akarunk befogadni, és hogy Európában kelet-nyugati, nyugat-keleti összeköttetés helyett észak-déli, déli-északi együttműködés kell. A kilábalást sem látjuk az orosz–ukrán konfliktusból, ez egy orosz–amerikai konfliktus. Az USA erővel felsorakoztatta maga mögé a nyugat-európai országokat. Szankciókat hoztak, ami azt jelenti, hogy Európa lábon lőtte magát, válságban van, iszonyú infláció van. Látszik, hogy ma a baltiak, a skandinávok, a lengyelek és a britek kőkeményen oroszellenesek, a franciák, a németek és jónéhány ország, köztük Szerbia és Magyarország is szeretné a konfliktust politikai úton megoldani – mondta a szakértő.