2024. március 29., péntek

Ahol minden a néptáncról szól(t)

Három nyári tábort követően a hétvégén ismét Magyarországra utaznak a kúlai fiatalok

Az általános iskolások számára szervezett különböző táborok célja elsősorban a nyári szünidő felügyelet melletti tartalmas eltöltésének segítése és a közösségformálás. A vírusos időszak lecsengését követően a kúlai, néptánc iránt érdeklődő fiatalok több egymást követő táborban is igyekeztek tökéletesíteni a már ismerős koreográfiákat, és emellett új néptácok elsajátítására is lehetőség volt.

Hugyik Karolina, a Népkör MMK kultúrtanácsának elnöke elmondta, a nyár folyamán a néptáncosok a zentagunarasi, a szabadkai és a móralami táborokban jártak, a hétvégén pedig Bajára készülnek.

− Elsősorban a hetedikes és nyolcadikos néptáncos diákokról van szó, akik táborból táborba jártak, és még nincs vége. Az első a zentagunarasi Batyutábor volt, ahova a kúlai gyerekek már szinte hazajárnak. Idén öten utaztak el a táborba, és pálpataki táncokat tanultak. Egy hét múlva négy táncosunk jutott el a VM4K által Szabadkán rendezett Mindenki tánca elnevezésű táborba. A gyerekek rengeteg új élménnyel tértek haza, a néptánc mellett színpadi mozgást, táncszínházi elemeket is elsajátíthattak, és a csapattánc fogalmával is megismerkedtek, illetve kipróbálhatták magukat. Az elmúlt héten a Mórahalmon tartott Rözögtető népművészeti gyermektáborba csaknem az egész néptáncsoportnak sikerült eljutni, bundásbokri táncokat tanultak, emellett a tábor remek csapatépítő is volt, hiszen a fiatalok még jobban összekovácsolódtak az idei tanévre. A közös táncok és a táncházakban való részvétel mellett sok új barátság is született, és bízunk benne, hogy utóbbi eredményeként közös programokat valósíthatunk meg, új csoportok jönnek hozzánk vendégségbe, vagy mi megyünk hozzájuk – mondta Karolina. Hozzátette, a hétvégén a kúlai táncosok Bajára készülnek, a nyárzáró népművészeti fesztiválra, ezt követően pedig szeptemberben a Népkörben ismét kezdődik a néptáncoktatás.

Papp Eleonóra a zentagunarasi 28. Batyutáborban töltött élményekről szólva elmondta, az idén harmadszor vett részt a vajdasági néptáncosok, népzenészek egyik jelentős nyári műhelyén, amelynek az idén 320 résztvevője volt.

− A délelőtti foglalkozások 12 óráig tartottak, ezt háromórás szabad aktivitás követte. A kézműves foglalkozások keretében lehetett gyöngyöt fűzni, nemezelni, és volt fafaragás is. Ezt követően este hat óráig ismét táncoltunk, többek között moldvai, felcsíki, páltpataki és százcsávási táncokat gyakoroltunk. A mi csoportunk főleg a pálpatakit tanulta, oktatónk a magyarországi Kirch Zoltán volt. Fontos elmondani azt is, hogy minden este táncházat tartottak, amihez a talpalávalót a Fokos és a Csalóka zenekar szolgáltatta – mondta.

Hugyik Sára csaknem 10 éve néptáncol. A szabadkai székhelyű VM4K legújabb, Mindenki tánca elnevezésű táboráról szólva elmondta, a szervezők főleg a 12 és 17 év közötti fiatalokat szólították meg. A kúlai társakkal azért jelentkeztek a táborba, hogy bővítsék tudásukat, az itt megszerzett tapasztalatokat pedig őszre a táncpróbákon is alkalmazni tudják.

− Szálláshelyünk a középiskolás diákotthonban volt, a próbák pedig a Kosztolányi Dezső Színházban zajlottak. A klasszikus néptánc alapjai mellett jobbágytelki és felcsíki táncokat tanultunk. Az ebédszünet és egy kis pihenő után különféle szituációs gyakorlatokat tanultunk, illetve színházi mozgásos órákon vetünk részt Táborosi Margaréta vezetésével. A késő délutáni órákban folytatódtak a néptáncos foglalkozások, az oktatók, Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra tanításával – mondta Sára.

A 14 éves Bajai Leon a mórahalmi táborról mesélt. Elmondta, a Népkör táncosai közül kilencen vettek részt a többnapos, sokrétű és érdekes rendezvényen.

− A megnyitót a határon való várakozás miatt lekéstük, de a délutáni programokban már részt vettünk. A felsősök csoportjában kb. húszan, az alsósoknál pedig kb. harmincan voltunk. Egy-egy nap úgy nézett ki, hogy a próbák a reggelit követően 9 órától délig tartottak, ezt az ebéd követte, majd délután 14-től 17 óráig ismét táncoltunk. Az oktatók, Szakál Nikolett és Szakács Tamás a fő hangsúlyt a bundásbokri tánc bemutatására helyezték, de tanultunk más táncokat is. Este 6-kor, a vacsorát követően esti programok keretében különböző csapatjátékokban vettünk részt, egy nap pedig szervezetten az ottani gyógyfürdőben is jártunk – mondta Leon.