2024. március 28., csütörtök
FORMULA–1

Verstappen újabb nagy menetelése

Azt követően, hogy a Magyar Nagydíjon a 10. helyről indulva nyert, a nyári szünetről visszatérve a Belga Nagydíjon a 14. rajtpozícióból tört nagyon hamar az élre Max Verstappen, ezzel tovább nyomatékosítva fölényét az idei Formula–1-es világbajnoki szezonban.

Spa-Francorchamps-ba tért vissza az F1-es mezőny, ahol tavaly ellentmondásos körülmények között, egyetlen megtett kör alapján hirdettek végeredményt a viharban. Idén száraz hétvége fogadta a csapatokat az Ardennek legendás pályáján, ahol ezúttal a verseny jövője miatt lehetett aggódni, hiszen most is csak egy további évre garantálták a helyét az F1 vezetői a naptárban, ahol Katar, Las Vegas és Dél-Afrika is helyet követel magának a következő szezonokra.

A hétvége akár jelentősebb változást is hozhatott volna az erőviszonyokban, hiszen most léptette életbe az FIA azt az új szabályt, amelyben az autók hasmagasságának megemelésével igyekszik mérsékelni az autók pattogását. Sokan arra számítottak, ez a változtatás a Mercedesnek kedvezhet, a spái eredmények azonban nem ezt mutatták. Ellenben a Red Bull és különösképpen Verstappen idei legnagyobb tempófölényét élvezhette a Ferrarival és mindenki mással szemben. A holland azonban nem tehette meg, hogy a pole-ból elvitorlázik a győzelemig: a hétvége során összesen nyolc versenyző vállalt be rajtbüntetéssel járó motorcserét, köztük Verstappennel és Charles Leclerc-rel. A címvédő így is odatette magát szombaton és megnyerte az időmérőt, hiszen ezzel előkelőbb helyre – a 14.-re – került a hátrasoroltak közül. A rajtrács a büntetések után alaposan átalakult, az első sorba Carlos Sainz és Sergio Pérez került, mögöttük Fernando Alonsóval és Lewis Hamiltonnal. Az elmúlt futamokon egyre javuló Mercedes jó helyzetbe kerülhetett volna a győzelemhez, ám a német csapat formája jelentősen leromlott, aminek okát maguk sem értették: a Hungaroringen még pole-t szereztek, most 1,8 másodpercre voltak a legjobb időtől.

Verstappen hétvégi fölénye akkorának tűnt, hogy még a pole-ban álló Sainz is biztos volt benne, a holland hátulról indulva is utol fogja őt érni. A startnál a Ferrarinak sikerült meglógnia, ezzel elkerülve a kalamajkát az Eau Rouge-t követő egyenes végén: Hamilton a második helyért támadta Alonsót, ám a külső ívről befordulva ráhúzta az autóját az Alpine-ra, levegőbe emelkedő autója megsérült, és nem tudta folytatni a versenyt. A hétszeres bajnok vállalta a felelősséget a szokatlan hibáért, elmondása szerint Alonso a holtterében volt, míg a spanyol a verseny hevében azt találta mondani a rádión, hogy Hamilton „csak akkor tud vezetni és rajtolni, ha az élen áll”.

Verstappen eközben valóban óriásiramban haladt előre, már a 12. körben az első helyre került, a 18.-ban pedig, az első kerékcserék után véglegesen meg is előzte Sainzt a vezetésért, majd eltűnt a távolban. A Ferrari a másik Red Bull-lal sem tudta tartani a lépést ezen a napon, így hamarosan Pérez is elment Sainz mellett, garantálva ezzel csapata kettős győzelmét. A Scuderiának a végén még a dobogó miatt is aggódnia kellett, George Russell ugyanis közeledett a spanyolra, de egy kisebb hiba miatt nem került előzési közelségbe. Leclerc-t a motorcsere után vasárnap tovább sújtotta a sors: már korán a bokszba kellett hajtania, mivel a légbeömlőjébe szorult egy sisakfólia, ami a motor túlmelegedését veszélyeztette. A futam végén az ötödik helyről ismét kereket cserélt, hogy bezsebelje a leggyorsabb körért járó egy pontot, de nemcsak hogy ez nem sikerült, bokszutcai sebességtúllépésért még időbüntetést is kapott, így Alonso mögé sorolták, a 6. helyre. A tabella második helyén ismét Pérez áll, Verstappent pedig aligha lehet már utolérni, miközben a belga és holland szülőktől származó pilóta e hétvégén másik hazai futamán, Zandvoortban is dominálni készül.

A nyári szünet során egyre kaotikusabbá vált a pilótapiac. Az események középpontjába a jövő évi debütálásra készülő Oscar Piastri került, akit bár az Alpine az autójába ültetne a váratlanul az Aston Martinhoz átszerződő Alonso helyére, a fiatal ausztrál kijelentette, ő nem lesz a csapat pilótája, a háttérben ugyanis eközben megállapodást kötött a McLarennel. Az ügyből jogi vita kerekedett. A wokingiak ugyanis eldöntötték, egy évvel szerződésének lejárta előtt megválnak Daniel Ricciardótól, aki tavalyi monzai győzelmét leszámítva végig alulteljesített. A rutinos ausztrál elfogadja, hogy nem a reményei szerint alakult az élete a McLarennél, a jövője viszont így bizonytalan: akár visszatérhet az Alpine-hoz is, akiktől két éve távozott, a francia csapat azonban eközben a Red Bull-lal egyeztet Pierre Gasly AlphaTauritól való kivásárlásáról.

A csapatok szintjén végre véglegesen bejelentette az F1-be való 2026-os beszállását az Audi: a német gyártó a jelenleg az Alfa Romeo nevét viselő Sauberrel fog együttműködni. A Porsche beszállása szintén biztosra vehető ugyanattól az évtől kezdve, az új motorszabályok érkezésével, ők a Red Bull-lal terveznek közös jövőt. Bár az Audi és a Porsche testvérmárkák, hiszen egyaránt a Volkswagen csoport tagjai, mégis két különálló motorfejlesztési programba fektetnek be pénzt, elmondásuk szerint azért, hogy jobban meg tudjanak felelni leendő csapatuk igényeinek. Közben az USA egyik leghíresebb versenycsapata, az Andretti – amelynek tavaly nem sikerült felvásárolnia a Saubert – új nevezőként továbbra is szeretne beszállni az F1-be, ám a sport vezetői különös módon nem támogatják a csapatot ebben, mondván, ez esetben tíz helyett tizenegy istálló között kellene szétosztani a bevételeket...

A Belga Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:25:52,894, 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +17,8 másodperc, 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +26,8, 4. George Russell (brit, Mercedes) +29,1, 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) +1:13,2 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 284 pont, 2. Pérez 191, 3. Leclerc 186, 4. Sainz 171, 5. Russell 170 stb. Csapatok: 1. Red Bull 475, 2. Ferrari 357, 3. Mercedes 316, 4. Alpine 115, 5. McLaren 95 stb.

Nyitókép: Max Verstappen volt a leggyorsabb az F1-es Osztrák Nagydíj első szabadedzésén, Charles Leclerc (Ferrari) és Carlos Sainz (Ferrari) előtt… (Fotó: Beta/AP)