2024. április 25., csütörtök

Öt változás az új tanévben

Még pár nap, és kezdődik az új tanév. Pár változásra is sor kerül szeptember elsejétől az oktatásügyi rendszerben.

Az előző tanévtől eltérően az idén nem kell majd minden pénteken az illetékes szakcsoport vélemélnyére várni, hogy a járványmutatókkal összhangban milyen módon zajlik majd a tanítás, hanem teljes tantermi oktatással lehet majd számolni. A maszkok sem lesznek kötelezőek már a jelenleg érvényes bejelentések szerint.

Az iskolai naptár tekintetében is változtatásokat eszközöltek. Az általános iskolásoknak 180 napos lesz a tanév, kivéve a nyolcadikosokat, akik 170 napot töltenek majd az iskolákban. Az általános iskolásoknak nem lesz őszi szünidejük. A középiskolások is egy héttel kevesebbet tölthetnek majd a téli szinidőn, de az általános iskolásokhoz hasonlóan, a múlt évi gyakorlattól eltérően, lesz majd tavaszi szünidejük.

A kisérettségi terén is változások várhatóak. Ez a kombinált tesztre vonatkozik, amely eddig a fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból és történelemből összeállított feladatokból állt, ezentúl azonban ha elfogadják a szakértők javaslatát, a diákok ezek közül választhatnak egy tantárgyat, és ebből kapják majd a kérdéseket.

Az ötödiktől nyolcadik osztályosok szabadaktivitásainak programjába is bekerültek új tételek, például a filozófia a gyermekek számára.
Bizonyos tantárgyak tanítása esetében az idei tanévtől kilátásba helyezték a kisebb osztályok összevonását is.
A változtatások mellett vannak dolgok, amelyek nem lesznek idén sem másként. Az idei tanévet is a himnusz eléneklésével kezdik a tanulók, de az oktatásügyi dolgozók sztrájkja sem marad el.

Az idén egyébként várhatóan 65.200 általános iskolás ül először az iskolapadba. Az osztálykirándulások is engedélyezettek lesznek – közli a 021 hírportál.