2024. április 24., szerda

A magyar köznevelés jól állta a sarat

Maruzsa Zoltán szerint a kormány mindent megtesz a zavartalan tanévkezdésért

A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a hagyományos órarend szerint, a megszokott módon felfűtött iskolákban, zavartalan körülmények között folyjon az oktatás az új tanévben – hangsúlyoza Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára az országos református tanévnyitón, amelyet szombaton tartottak meg Hódmezővásárhelyen. Maruzsa Zoltán leszögezte, a tanulóknak az iskolában, a tanároknak a katedrán, a szülőknek a munkahelyükön van a helyük, majd hozzátette, ettől is függ, hogy megerősödve kerül-e ki az ország a még el nem múlt járványidőszakból, a háborús veszélyhelyzetből és az energiaválságból. Az államtitkár arról is szólt, hogy a jövőben erősíteni kell a református pedagógusképzést, valamint az állami iskolákban is vonzóvá kell tenni a hitoktatást.

Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott, igen nehéz két éven van túl a magyarországi köznevelés, ugyanis olyan működési modelleket és módszereket kellett néhány nap alatt kidolgozni, amelyek korábban ismeretlenek voltak, majd leszögezte, a magyar köznevelés a nehézségek ellenére is igen jól állta a sarat.
A Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy a legutóbbi kompetenciamérés eredménye a 10. és a 8. osztályos diákok esetében nem mutatott különbséget az elmúlt öt év átlageredményéhez képest, a 6. osztályosoké pedig mindössze 1 százalékkal csökkent. Az idei érettségi az elmúlt 15 év legjobb átlageredményét hozta, pedig azok, akik most tettek vizsgát, összesen 9 hónapot digitális tanrendben tanultak – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, az idei Nemzetközi Diákolimpián annyi érmet szereztek magyar tanulók, mint korábban soha. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az oktatás célja nemcsak a test és a szellem ápolása, hanem a lélek fejlesztése is, majd hozzátette, ez utóbbiban az egyházi oktatási intézmények véleménye szerint jobban teljesítenek.
Bruckner László, a Református Oktatási Szolgálat főigazgatója beszédében úgy fogalmazott, a református oktatási intézmények többlete nem a vallásban és nem a templomokban van. „Bennünk munkálkodik a hit” – szögezte le a főigazgató.
Hódmezővásárhelyen az idén ünneplik a református köznevelés fennállásának tricentenáriumát Bethlen300 – Iskola a hazában címmel. Az ennek jegyében megtartott országos tanévnyitó zászlós felvonulással kezdődött, amelyen több száz református oktatási intézmény képviselője vett részt. A menetet az MH. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar vezette fel, az ünnepi istentiszteletet pedig Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke mutatta be. Emellett a több szempontból is igen jelentősnek tekinthető rendezvényen adták át a Makkai Sándorról és Imre Sándorról elnevezett református köznevelési díjakat is.