2024. március 28., csütörtök

Vízalatti drónokat ad Nagy-Britannia Ukrajnának

Hat vízalatti drónt ad Nagy-Britannia Ukrajnának annak érdekében, hogy el tudják távolítani a part közelében elhelyezett aknákat, és ezzel biztonságosabbá tegyék a gabonaszállító hajók útját – jelentette be szombaton a brit védelmi minisztérium.

Nagy-Britannia a következő hónapokban vállalja az ukrán haditengerészet tagjainak kiképzését is a drónok szakszerű használatára. A szóban forgó eszközöket a parthoz közeli, sekélyebb vizekben tudják majd használni.

A tengeri aknákkal válogatás nélkül lehet célba venni hajókat, emiatt különösen a civil hajóforgalmat és a kereskedelmet lehetetlenítették el a Fekete-tengeren – emelte ki a brit védelmi tárca.

Szombaton az orosz és az ukrán fél ismét kölcsönösen egymást vádolta azzal, hogy támadja a zaporizzsjai atomerőművet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában három alkalommal támadta az ukrán tüzérség az erőművet. Kijev szerint viszont az orosz hadsereg nyitott tüzet több alkalommal is az üzemre.
Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat azt közölte, félő, hogy megsértik a sugárzásvédelmi előírásokat. Csütörtökön vészhelyzet miatt leállt a zaporizzsjai atomerőmű, de szombatra két blokkot már újra rácsatlakoztattak a hálózatra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet hozott arról, hogy megkönnyítsék az Ukrajnából Oroszországba távozó emberek ottani tartózkodását és munkavállalását. Eddig ukránok hivatalosan csak 90 napig tartózkodhattak Oroszországban, a szombaton bejelentett „átmeneti rendelkezések" értelmében viszont már nincs ilyen korlátozás. A rendelet szerint az Ukrajnából érkezők regisztrációt követően külön munkavállalói engedély nélkül is dolgozhatnak.

Egy másik rendeletben Vlagyimir Putyin arról is határozott, hogy szociális segélyben részesítsék az Ukrajnából és a szakadár területekről érkező időseket, a fogyatékkal élőket és a várandós nőket.