2024. március 28., csütörtök

Ünnepélyes megnyitó a hármashatáron

Kincseket láthatnak a Rábéra és Egyházaskérre látogatók

Péntek délután a szerb, magyar, román hármashatáron, a történelmi Arankaközben, amely a Tisza–Maros–Aranka folyók háromszögében található két település kiállítását tekinthették meg az érdeklődők Rábén és Egyházaskéren. 17 órai kezdettel Rábén megnyitották a Triplex Galériát és Boltmúzeumot. A galériában az Arankaköz kulturális örökségét és Majdány–Rábé kincseit tekinthetik meg az arra látogatók. A boltmúzeumban pedig minden olyan használati tárgy, élelmiszerek tárolóedényei és minden egyéb látható, ami 1930-1990-es évek között megtalálható volt egy ilyen vidéki vegyes boltban. A kiállítást Újhelyi Nándor Törökkanizsa Község Képviselő Testületének elnöke nyitotta meg, aki az Aranka menti Tájegység Értéktárának elnöke is egy személyben. Gondolatait Illyés Gyula szavaival indította: „ A szél kihívásaira a fa gyökereivel válaszol."
– Merítsünk erőt egymásból, tekintsünk fel őseinkre, s a múltból táplálkozva, mint Illyés Gyula versében, a szél kihívásaira a gyökereivel válaszoló fa, legyünk rendíthetetlenek a szülőföldünkhöz, anyanyelvünkhöz, kereszténységünkhöz, értékeinkhez való ragaszkodásunkban – mondta Újhelyi Nándor.

Újhelyi Nándor (Gulyás Réka fotói)

Újhelyi Nándor (Gulyás Réka fotói)


Ezt követően Mihók Kucora Alexszel, a Majdány–Rábé helyi közösség elnökével közösen átvágták az ünnepi szalagot. A megnyitón fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület lánykórusa, valamint Kónya Sándor népzenekutató, versénekes.
19 órától Egyházaskéren a Banaticum egyesület székházában, a valamikori Dömösi-házban szintén ünnepi megnyitó vette kezdetét. A Banaticum Kutatóközpont azzal a céllal jött létre 2019-ben, hogy felkutassa és különféle kiadványok formájában népszerűsítse az Aranka mente kulturális, természeti és néprajzi kincseit.

Fehér Viktor

Fehér Viktor

– A ház és az udvar, ahol most állunk, Dömösi Györgyé, a 20. század elejének és közepének egyik meghatározó egyházaskéri lakosáé és családjáé volt. Dömösi György hozzájárult a település és környéke egyházi és kulturális életének fejlődéséhez, az ő szellemiségében igyekszik egyesületünk is tevékenykedni – tette hozzá Fehér Viktor, az egyesület elnöke.
Az épület udvarán történeti, néprajzi tárgyak, ma már használaton kívüli eszközök láthatóak, a Banaticum-házban pedig egy komplex kutató és kulturális tér kialakítására törekedtek a szervezők, amely tartalmaz egy emlékkönyvtárat az egyházaskéri születésű dr. Böngyik Árpád akadémikus tiszteletére. Továbbá látható az Egyházaskér kincsei nevet viselő bemutatóterem és egy moziterem is, ahol a környékről készült kisfilmeket láthatják az érdeklődők.

A programok Magyarország Agrárminisztériumának támogatásával valósultak meg.

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg.