2024. március 28., csütörtök

Nyári megújulás

Felújított padlók a bácsfeketehegyi iskola tantermeiben, bővült az iskola számítógépparkja

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola a nyári szünetet kihasználva felújításokat irányozott elő a tanintézmény belterében. A legnagyobb beruházás a tantermek padlózatának felújítása volt, aminek kapcsán Kanyó István iskolaigazgató elmondta lapunknak, hogy tartományi segítséggel sikerült megvalósítani a munkálatokat.

Kanyó István iskolaigazgató (Lakatos János felvétele)

Kanyó István iskolaigazgató (Lakatos János felvétele)

– A tartományi oktatási titkárságtól kaptunk 2,7 millió dinárt az iskola tantermi padlózatának a felújítására. Ebből az összegből sikerült 11 tanterem padlózatát felújítani, ami összesen 670 négyzetmétert tesz ki. Erre a munkára azért volt szükség, mert az iskola megnyitása, vagyis 1979 óta ugyanaz a padlózat volt az iskolában, és időközben eléggé elavult. Az új PVC padló révén a higiéniai körülmények is rendeződtek a tantermekben, a tisztítást immár vizes módszerrel is el lehet végezni – számolt be az iskolaigazgató, majd arról is szólt, hogy az iskolakezdés előtt a szokásos évi felújításokat is elvégezték. Ide értendő a tantermek meszelése, ahol arra szükség volt, az ajtók és az ablakok festése, valamint a padok és székek felújítása. Ez utóbbi abból állt, hogy műanyag védősapkával látták el a lábukat, hogy ne sértsék fel az új padlóburkolatot. A felújítások mellett a nyári szünet alatt az iskola felszerelése is gyarapodott új informatikai felszereléssel.

– A Magyar Nemzeti Tanácstól kaptunk két asztali számítógépet, amelyekkel két régebbi gépet tudtunk lecserélni. A tartomány támogatásának köszönhetően öt hordozható számítógéppel bővült iskolánk digitális felszerelése, amelyek a tanítás fejlesztésére lettek szánva. Emellett az oktatási minisztérium a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására 19 notebookot bocsájtott a rendelkezésünkre. Az új felszerelésnek köszönhetően tudunk olyan, az oktatáshoz szükséges programokat is futtatni, amiket a korábbi gépeken nem lehetett. Így az iskola számítástechnikai felszerelése nagyrészt kielégítő, de az informatikateremben kellene még egy kisebb beruházás, hogy a mára elavult és lelassult, tíz évvel ezelőtti rendszert lecseréljük. Ennek különösen akkor érezzük a hátrányát, ha nagyobb létszámú osztály tartózkodik az informatikateremben, ilyen esetben az internet is akadozik – mondta el az iskolaigazgató.

Korszerű PVC padló került a tantermekbe (Lakatos János felvétele)

Korszerű PVC padló került a tantermekbe (Lakatos János felvétele)

Mivel a tanév a jövő héten kezdődik, így időszerű a kérdés, hogy hány elsős kezdi meg az iskolát Bácsfeketehegyen, amivel kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy a tanintézménybe járó diákok összlétszáma nem változik. A szerb nyelvű tagozatokban néhány gyemekkel többen tanulnak, a speciális tagozatot két új diák kezdi meg, a magyar nyelvű osztályokban viszont hárommal kevesebben lesznek, mint múlt évben. Vagyis 2021-ben 18 gyermek kezdte meg az első osztályt magyar nyelven, ezúttal pedig 15-en. Egyébként a település iskolájában összesen 311-en tanulnak.