2024. április 26., péntek

Nem lesz tanítás a baraparti iskolában

Adán az általános iskolában 578 diák kezdi meg a tanévet 48 tagozaton

A Cseh Károly Általános Iskola adai, törökfalui és völgyparti iskolarészlegében összesen 578 diák kezdi meg szeptember elsején a tanévet, közülük 75 elsős tanuló. Adán a baraparti iskolában ezúttal sem lesz tanítás, mert a tornaterem tetejének sérülése okán renoválni kell az épületet, emiatt és a gyerekek biztonsága érdekében továbbra is a központi iskolaépületben, a zeneiskola és a parókia helyiségeiben szervezik meg az érintett diákoknak a tanítást. Maksó Éva iskolaigazgató reményét fejezte ki, hogy a tatarozási munkálatok még az első fél év során befejeződnek, és utána visszatérhetnek a diákok a baraparti iskolába, amelynek emeleti épületét az elmúlt időszakban már teljesen felújították.

– Az adai Cseh Károly Általános Iskolában az idei tanévben 578 diákkal kezdjük meg a tanévet. Több család jelezte, hogy hazatérnek külföldről, ezért augusztus végén számítunk két-három újabb diák beiratkozására. Az új tanévben 48 osztályt tudunk indítani, ami nagyon jó eredmény, hiszen eggyel több tagozat lesz, mint amennyi tavaly volt. Emellett 3 napközis csoportot is nyithatunk, ami iránt óriási az érdeklődés. Összesen 97 elsős és másodikos kisgyermek szeretne járni napközibe. A szülőknek nagy segítség, ha a gyermek megebédelve és a másnapi tanításra felkészülten megy innen haza. A legújabb csoportunk, amit a központi épületben tervezünk megnyitni, egyelőre még elbírálás alatt áll. Ez hosszadalmas folyamat, de mindent megteszünk azért, hogy ez a jóváhagyás megérkezzen és szeptember elsején mindenki zavartalanul kezdhesse meg az iskolaévet. A napköziben olyan tanító fog dolgozni, aki magyar és szerb nyelven is tud segíteni a gyerekeknek. Az iskolában az idén 75 elsős diák kezdi meg tanulmányait, akik közül 9-en szerb nyelvű tagozaton tanulnak. A központi iskolaépületben 2 magyar tannyelvű osztályt nyitunk 42 tanulóval, illetve 1 szerb tannyelvűt. A baraparti iskolarészlegbe 11-en iratkoztak be, 11 kisgyerekünk van a törökfalui iskolarészlegben, valamint a völgyparti iskolarészlegbe 3 elsős diákot várunk, akik majd kombinált tagozaton tanulnak. A központi épületben az idei tanévben is működik a fejlesztő tagozat. Ez alkalommal elsős kisgyerek nem iratkozott be a fejlesztő tagozatra, viszont másodiktól nyolcadik osztályig önállóan tudnak a csoportok működni. Az iskolánkban szeptember elsején normálisan megkezdődik a tanítás, ami minden részlegen délelőtt zajlik. Azzal, hogy a törökfalui iskolarészlegben a felsős diákok délután járnak, ahogyan eddig is. Ez egy jó tanévnek ígérkezik, nem csökken a gyerekek száma, inkább növekszik, ami jó jel – nyilatkozta Maksó Éva.

A 2022/2022-as tanévben is minden adai diák a központi iskolaépületben lesz kénytelen tanulni, mert a baraparti iskola épületét az újabb felújítási munkálatok miatt nem tudják használni, tudtuk meg Maksó Évától.

– A baraparti iskolában befejeződtek a felújítási munkálatok és teljesen készen van az iskolaépület, feltakarítottunk és beköltözhetnénk. Azonban a nyár végén azzal szembesültünk, hogy a tornaterem teteje is sérült, és ilyen körülmények között a diákok nem mehetnek be az épületbe. A legelső a gyerekek biztonsága, ezért ők a központi épületben kezdik meg a tanévet elsőtől nyolcadik osztályig. Viszont jó hír, hogy ott a munkálatok már megkezdődtek és folyik a tető cseréje. Remélem, a tetőcsere az első félév folyamán megtörténik, majd utána visszatérhetnek a diákok a felújított és teljesen biztonságos iskolaépületbe. Az idei iskolaévben is köszönjük az adai zeneiskolának, valamint Szungyi Károly esperes plébánosnak, hogy a zenede és a parókia is befogad 2-2 kisebb létszámú osztályt – tudatta az iskolaigazgató.