2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Penthouse

Különböző lakáskülönlegességek származnak Amerikából, a loftról már esett szó rovatunkban (lakásként használt gyárépület, raktár). A penthouse is sajátos kategóriának számít, olyan luxuslakás, amely egy háznak, rendszerint felhőkarcolónak valamelyik felső emeletén helyezkedik el (de nem a tetőtérben), és a környezet, illetve a lakás adottságai alapján luxus életteret ad. Gyökerei a XX. század első felére nyúlnak vissza, a fejlődő amerikai nagyvárosokban mind nagyobb igény mutatkozott arra, hogy vidéki villák fényűzését városi körülmények között is érvényesíteni lehessen.

Az angol penthouse főnév ’legfelső emeleti luxuslakás/luxuslakosztály’ jelentésben került a magyarba, egyéb jelentései (’előtető, tetőtoldat, toldaléktető, védőtető, fészer’) nálunk nem váltak ismertté.

Eredetileg olyan nagyméretű, nagy teraszos, tetőkertes, körpanorámás ingatlanról van szó, melyet felhőkarcoló tetejére építettek, úgy, hogy külső falsíkjai nem esnek egybe az alatta található épület falaival. A penthouse legmeghatározóbb jellemzője a nagyszerű, akár 360 fokban érvényesülő kilátás. Ez leginkább a legfelső emeleten jut kifejezésre, megtörténhet azonban, hogy alacsonyabb emeleten jobb a kilátás. A penthouse lakások egyik sajátossága a magas mennyezet, a nagy mennyezeti ablakok lehetővé teszik több fény beáramlását, és hozzájárulnak a nagyobb tér illúziójához. Ezeket a luxuslakásokat hatalmas kültéri terasz veszi körül, általa a hiányzó természetet integrálják a térbe. A penthouse luxusa a kivitelezésben, a kialakításban, a különleges készülékekben és az egyedi felszereltségben is megjelenik.

Ma sokkal tágabban értelmezhető a penthouse fogalma, mint hagyományosan, ezért New Yorkban már egy kiemelkedő extrákkal ellátott kisebb lakás is belefér a kategóriába. Manapság ez a megnevezés már akkor is alkalmazható egy lakóegységre, ha más az elrendezése, magasabb a mennyezete vagy más olyan felszerelése van, amely megkülönbözteti az épület többi lakásától.

Mivel a Kárpát-medencében nemigen találhatók felhőkarcolók, nincsenek is igazi penthouse lakások, a magyarországi ingatlanpiacon inkább penthouse-jellegű ingatlanokat találhatunk. Többnyire a prémium kategóriás, nagy teraszos, luxus kivitelezésű lakásokat illetik ezzel a névvel. Az is penthouse, ha egy társasház legfelső szintjén van egy olyan színvonalas, nem tetőtéri lakás, amelyik legalább két irányba néz, az összes lakószoba előtt panorámás terasz van és a terasz mérete megközelíti a lakás alapterületét.