2024. április 16., kedd

Akit négy földrészen ismertek

Az Újvidéki Színház a Benyovszky – a szabadság szerelmese című musical bemutatójával kezdi az évadot

Az Újvidéki Színház társulata lázasan készülődik az új évadra, amelyet október 5-én a Benyovszky – a szabadság szerelmese című musical bemutatójával nyitnak meg.

– A darab Benyovszky Móric élettörténetét dolgozza fel, aki a 18. század egyik legnagyobb európai katonai tehetsége, diplomatája, illetve kalandora volt. Azt gondolom, hogy a mű a híres és nevezetes István, a király után pillanatnyilag talán a legjelentősebb magyar musical. A szereposztásban az Újvidéki Színház együttesének csaknem egésze szerepel, vendékművészekkel kiegészülve – mondta Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, aki szerint a műnek a mai világban is megvan az aktualitása.

– Egy olyan világot élünk, amely különböző nemzetközi és helyi konflitusokkal terhelt. A szembenállásoknak manapság mi is tanúi és sajnos alanyai vagyunk, de ezek a szembenállások, ezek a konfliktusok igazából az említett időszakban már előálltak. Azoknak a konfliktusoknak a magvai, amelyek ma is tombolnak Európa-szerte, az európai történelemnek abban az időszakában szóródtak szét, amely periódusát ez a darab ábrázolja. Ez a bizonyos 18. század mind Európában, mind világszerte az intrikáknak a korszaka. Tulajdonképpen a politikai kulisszák mögötti piszkos játszmáknak az időszaka. Ezeknek a különböző háttércselekményeknek igen jelentős szereplője volt Benyovszky Móric. Ebben látjuk a darab aktualitását, amellett, hogy ez egy nagyszerű történet, remek szerepeket rejt magában, csodálatos zenéje van, és egy olyan igényességet tükröző mű, amire színházunk mindenképpen büszke lesz – magyarázta a színházigazgató.

Az előadást Garajszki Margit budapesti rendező állítja színpadra, Nagy Tibor Magnus zenéjével és Bradányi Iván dalszövegeivel. Benyovszky Móric szerepében pedig Kőrösi Istvánt láthatjuk majd.

A produkció az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa program keretében kerül bemutatásra.