2024. április 19., péntek

A döntések hete

Ma vagy holnap kiderül, ki lesz a kormányfő

A mai nap folyamán vagy holnap délelőtt ismerteti a kormányfőjelölt nevét Aleksandar Vučić államfő – jelentette be a Szerb Haladó Párt Elnökségének szerda esti ülése után. Mint az államfő sajtótájékoztató keretében kiemelte, az alkotmánnyal összhangban a jelölt nevét államfőként fogja ismertetni. Kiemelte, hogy bár a párt elnöksége támogatta Ana Brnabić jelenlegi kormányfőnek és Miloš Vučević, Újvidék polgármesterének jelölését is, döntés nem született, a párt elnökségi tagjai teljes mértékben az államfőre bízták a döntés meghozatalát. Leszögezte, ő már tudja, kit javasol erre a tisztségre, de nem árulta el, csak annyit mondott, mindketten az új kormány részét képezik majd.

Az SZHP Elnöksége ülésének egyik napirendi pontja a kormányfőjelölt megválasztása volt, és mint kiderült, az említett két név mellett felmerült egy harmadik személy neve is, az elnökségi tagok 90 százaléka azonban Brnabić és Vučević jelölését támogatta. Vučić a sajtótájékoztatón rámutatott, mindkét személy mellett lehet érvelni, hiszen Brnabić az elmúlt években kiválóan helytállt a miniszterelnöki beosztáson, és Vučević is több alkalommal bizonyította Szerbia iránti elkötelezettségét. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy jelentős változásokra lehet számítani a kormányon belül. Vannak, akik bizonyították nélkülözhetetlenségüket a végrehajtó hatalomban, mások viszont csalódást okoztak, ugyanis mint mondta, neki, az államfőnek nem sikerült két napig utolérnie őket telefonon, hát hogyan tudott volna egy egyszerű ember kapcsolatba lépni velük.

Lesznek új nevek és olyanok is, akik nem tagjai a pártnak. Kiemelte, a kormányfő fogja megválasztani a saját csapatát, és várhatóan 2-3 héten belül megalakul a kormány. Ennél sokkal fontosabb az, hogy a kormány képes lesz-e kifizetni a fizetéseket és a nyugdíjakat, illetve újabb beruházások megvalósítására – hangsúlyozta.

Rámutatott, nem csak a kormányfőjelölt megnevezése fontos a héten, hanem számos más, az ország számára jelentős döntésre is sor kerül a napokban, sőt az Europride körüli döntés is most várható. A döntések hete ez – fogalmazott.

Újságírói kérdésre, hogy miért olyan nehéz a kormányfő személyének megválasztása, Vučić kiemelte, hogy számos nehézség áll az ország előtt, éppen ezért a kormánynak új energiára van szüksége, szenvedélyes küzdelemre, olyan emberekre, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek. Az Alkotmány rendelkezései szerint a kormánynak október 30-ig meg kell alakulnia.

Vučić arra is rámutatott, hogy szükség van az Szerbiai Szocialista Párttal való együttműködésre, annak ellenére is, hogy a pártjában vannak olyanok, akik ezt ellenzik. Rámutatott, hogy a kisebbségekkel való együttműködés milyen szinten működik majd a kormányon belül, a kormányfőtől függ. Így az is, hogy Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnökével milyen jellegű együttműködést alakítanak ki. Ő mint államfő támogatni fogja a döntést, sőt a bosnyákokkal és a magyar kisebbséggel való együttműködést is.

Aleksandar Vučić kitért arra, hogy az Európát érintő gondokról is tárgyaltak az elnökségi ülésen. Mint mondta, a dollár értékének erősödése az euróhoz képest az energiahordozók áringadozását váltja ki, és ez újabb gondokat jelent a piacon. Szerencsére – az államfő szavai szerint – Szerbia államadóssága nem olyan nagy, hogy megterhelné az országot. A kontinensen még csak 3-4 olyan ország van, amelynek kisebb az államadóssága, mint Szerbiáé. A közfinanszírozás terén is jól áll az ország.