2024. április 19., péntek

Művelődési Kaleidoszkóp Újvidéken

A rendezvényen négyszáz művész mutatkozik be

A régió egyik kiemelkedőbb kulturális eseményegyüttese a legjobb olyan európai kulturális irányvonal, amelyet immáron ötödik alkalommal tartanak meg szeptember 1-je és október 7-e között.

 Az előzetes bejelentés szerint ez lesz a legjelentősebb mostanáig, ugyanis már a rendezvény megnyitóján Európa itteni térségében a legnagyobb, művészi produkcióinak a felvonultatásával készülnek – öt művészeti ágazaton keresztül. Ezen belül szeptember 1-je és 4-e között negyven ország mintegy négyszáz művésze mutatkozik be. A Fabrika Művelődési Központ épületének a falán a kontinens egyik nagyobb, interaktív installációja jelenik meg, amely az Autokorekt elnevezést viseli, és amely a The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust elismeréssel kitüntetett Karkatag művészi egyesület alkotása.

– A szóban forgó alkotást robotizált és automatizált géprendszerek és berendezések alkotják, amelyek médiatartalmukkal és mozgásukkal alkotnak egységes koreográfiát. Láthatunk majd különleges táncot a homlokzaton, amellyel a Fabrika épületét valóságos színpaddá alakítja, valamint az arra járókat és a létesítmény használóit is ezen ökoszisztéma részeivé varázsolja – mondta Marko Dimitrijević, a Karkatag művészi egyesület tagja.

Az alkalmazott művészetet színpadi dizájn kiállításával fogják bemutatni, amit a világhírű Numen/For Use nevű kollektív szervez. Az ázsiai, ausztráliai, dél-amerikai és európai bemutatókat követően a szervezet először fogja városunkban felállítani a Tape elnevezésű installációját.

Mia David, a Biennale színpadi dizájn művészi igazgatója elmondta, hogy a közönség megismerkedhet majd a Common című projekttel is, amely Rijeka, Split és Újvidék kortárs hagyatékával foglalkozik.

– Tapasztalataikat az egykori Jugoszlávia területén tevékenykedő, kiemelkedő alkotók fogják megosztani, azok, akik a színpadi dizájn ágazatában értek el maradandót. Itt lesz Sven Jonke szcenográfus, Miodrag Kuč építész és még sokan mások – emelte ki Mia David.

A vizuális művészetek hetén huszonkét kiállításra és tizenkét filmvetítésre kerül majd sor, olyan, új alkotásokat láthatunk, mint amilyen a Komédia három emeleten, amelyben Vesna Trivalić és Seka Sabljić népszerű színésznők szerepelnek. A részletes progamfüzetet és az eseményekkel kapcsolatos bővebb információkat a novisad2022.rs és a kaleidoskopkulture.com oldalon találhatják meg az érdeklődők.