2024. április 19., péntek

Nem lesz gond a fűtéssel

Újvidéken a fűtési idény október 15-én kezdődik, hűvös idő esetén azonban már korábban is melegek lesznek a radiátorok.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szerdán meglátogatta a Városi Távfűtő Művek nyugati részlegét, ahol a napokban befejezik a felújítási munkálatokat.

A polgármester a látogatása során megbeszélést folytatott Nenad Baraccal, a Városi Távfűtő Művek igazgatójával a fűtési idény megkezdéséről. Vučević emlékeztetett arra, hogy az előttünk lévő fűtési idény tele lesz kihívásokkal, hiszen az egész világban tombol az energetikai válság.

- A Városi Távfűtő Művek nyugati részlege a felhasználók egy harmadának (100.000 lakos) biztosítja a távhőszolgáltatást. A felújításoknak köszönhetően évente 65 millió dinárt takarítunk meg, a rekonstrukciós munkálatok értéke 250 millió dinár. Ez azt jelenti, hogy a beruházás gyorsan megtérül. A felújítási munkálatokat az Energotehnika Južna Bačka vállalat végzi, túlnyomórészt szerb termékeket használnak, ha azonban a piacunkon nincs megfelelő alkatrész, akkor Németországból rendelnek. A Városi Távfűtő Művek teljes mértékben felkészült a fűtési idényre. Minden rekonstrukciós munkálatot idejében befejeznek. A fűtési idény október 15-én kezdődik, de a hűvös idő miatt akár már október elsejétől is melegek lehetnek a fűtőtestek. A Városi Távfűtő Művek a felújítási munkálatokat saját eszközeiből finanszírozza, nem szorul az újvidéki önkormányzat támogatására. Mindegyik városi hőerőmű gázt használ, de a köztársasági kormány ajánlására fűtőolajat is beszereztünk, amely kb. egy hétig elegendő a távhőszolgáltatás zavartalan működésére abban az esetben, ha gázhiány lépne fel. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy a köztársasági kormány elegendő gáztartalékot biztosított – hangsúlyozta Újvidék polgármestere. Hozzátette: a Városi Távfűtő Művek által beszerzett gáz az utóbbi 2 évben 55 százalékkal megdrágult, 2016 óta pedig az újvidéki önkormányzat támogatásának köszönhetően alacsonyabbak a rezsiszámlák, 16,5 százalékkal.

– Megpróbálunk kitartani, nem szeretnénk még jobban megterhelni a háztartásokat kiadásokkal. Legvalószínűbb, hogy a Városi Távfűtő Művek az önkormányzathoz fordul a fűtés árának a korrigálása ügyében, de bízok abban, hogy továbbra is megtarthatjuk a jelenlegi árat. Jelenleg előkészületi fázisban van a majevicai hőerőmű tervdokumentációjának a kidolgozása, ha megépülne, akkor lefedné a Jugovićevo, az Európa sugárút és a környék igényeit. Mišelukon egy modern hőerőművet tervezünk megépíteni, amely biomasszát és termálvizet használ majd a fűtéshez. Ezenkívül 20 szoláris panelt is üzembe szeretnénk helyezni, mivel szeretnénk növelni a környezetbarát energiaforrások részarányát – magyarázta Vučević.