2024. március 29., péntek

Világos céljaik vannak a fiataloknak

A Vuk-díjasokat fogadta a topolyai polgármester

Ötvenegy diák fejezte be színkitűnő eredménnyel a tanulmányait a topolyai általános iskolákban és középiskolákban a mögöttünk álló tanévben. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere fogadta a Vuk-díjasokat, akik közül 44-en az általános iskolai, heten pedig a középiskolai tanulmányaikat fejezték be, összesen 17 fiú, és 34 lány jelent meg a községi képviselő-testület üléstermében. Szatmári Adrián az átnyújtott köszönőlevél mellett a diákoknak alkalmi ajándékokkal kedveskedett, összefoglalta röviden a község területén zajló fejlesztéseket, majd a terveikről kérdezte a fiatalokat. – Szeretném kihasználni az alkalmat, hogy ezúton is gratuláljak a fiataloknak a kitűnő eredményükhöz. Azt gondolom, hogy az ő korosztályuk a mi jövőnk záloga is, és minden egyes csepp befektetett energia a tanulásba, a továbbfejlődésbe, önmagunk fejlesztésébe az nagyon fontos, és az önkormányzatnak támogatni kell a tanulókat ezen a téren. Fontosnak tartom, hogy a fiatalokat bekapcsoljuk a döntéshozatalba, és hogy közösen határozzuk meg azokat az irányelveket és célokat, amelyek a közösségünk fejlődését és fejlesztését szolgálják – hangsúlyozta a polgármester, majd felhívta a figyelmet Topolya község diákságot célzó támogatási forrásaira.

– Topolya község önkormányzata az előttünk álló tanévben is támogatja a diákok utaztatását, ösztöndíjakkal járulunk hozzá a felsőfokú oktatás hallgatói tanulmányainak zavartalanabbá tételéhez, illetve folyamatosan beruházunk és fejlesztjük az oktatási intézményeinket. Így próbáljuk még hatékonyabbá és sikeresebbé tenni az oktatási rendszerünket itt, Topolya községben. Azon diákoknak, akik a tanulmányaikat Topolya község területén belül folytatják, számukra a tömegközlekedés teljesen ingyenes. Azok a diákok, akik pedig olyan iskolába járnak, amely másik önkormányzat területén található, nekik az önkormányzati költségvetésből 6600 dinárt irányoztunk elő, és az erre vonatkozó pályázat jelen pillanatban is nyitva van, az érdeklődők szeptember 2-ig tudnak pályázni – emelte ki a fogadást követő nyilatkozatában Szatmári Adrián.

A topolyai Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola végzőseként a Vuk-díjasok között ott volt a kishegyesi Világos Adriana is, aki augusztus 20-án a kiváló, 62,01 méteres dobásával ezüstérmet nyert a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon. – Kiskoromtól úgy neveltek, hogy a tanulás nagyon fontos, és sosem szabad elhanyagolni. Első osztályos korom óta párhuzamosan oda kell figyelnem a tanulásra és a sportra is, megszoktam már, így fokozottan ügyelek az időbeosztásra. Mindez sok lemondással jár, de úgy érzem megérte és nagyon büszke vagyok a Vuk-díjamra – nyilatkozta a fiatal kishegyesi sportoló, aki a topolyai gimnázium legjobbjai között lehetett jelen a fogadáson a bravúros müncheni éremszerzést követően. Adiana azt is elmondta, hogy Újvidéken, a testnevelési karon folytatja tanulmányait és máris készül egy zágrábi megmérettetésre.

A Világos Adriana és valamennyi Vuk-diplomás diák alkalmi ajándékban, köszönőlevélben, és virág ajándékban részesült (Tóth Péter felvétele)

A Világos Adriana és valamennyi Vuk-diplomás diák alkalmi ajándékban, köszönőlevélben, és virág ajándékban részesült (Tóth Péter felvétele)

A topolyai és községbeli általános iskolák és középiskolák Vuk-diplomás diákjai a topolyai vagy a szabadkai középiskolák egyikében, illetve hazai, vagy magyarországi felsőfokú karokon folytatják a tanulmányikat, és a legtöbbnek már terveik, pontos elképzeléseik vannak azzal kapcsolatban, hogyan képzelik el a jövőjüket. A polgármester arra biztatott mindenkit, hogy higgyenek önmagukban, és azt is hangsúlyozta, hogy Topolya visszavárja azokat, akik a tanulmányaik miatt most máshova költöznek. A fogadást szavalatokkal és egy zeneiskolás diák harmonikajátékával tették ünnepélyesebbé.