2024. április 25., csütörtök
NAGYKIKINDA

Szeptemberben újra töknapok

Nagykikindán szeptember 15-étől, csütörtöktől szeptember 18-áig, vasárnapig tartják meg a város legnagyobb, leghíresebb és leghosszabb ideig tartó rendezvényét, a 37. Töknapokat. A program színesnek és tartalmasnak ígérkezik. A szervezők, Nagykikinda városa és a Nagykikindai Idegenforgalmi Szervezet tájékoztatása alapján a sok új program mellett idén is sor kerül az óvodások karneváljára, a Bánáti Früstük nevű kísérőrendezvényre, melyen hagyományos bánáti ételeket lehet kóstolni és vásárolni, amelyek a Töknapok apropóján leginkább tökből készülnek. Hagyományos szerb és magyar vendégszobákat is berendeznek, amelyeket meg lehet tekinteni, és ami a legfontosabb, idén is versenyeztetik a tököket két kategóriában, súlyban és hosszban.
Ami az esti koncerteket illeti, szeptember 15-én, csütörtökön, a rendezvény hivatalos megnyitóján Jovan Kolundžija, a világhírű hegedűművész a kamarazenekarral ad koncertet. Szeptember 16-án, pénteken a Van Gogh és a Kerber lép fel, másnap, szombaton pedig Zdravko Čolić szórakoztatja a közönséget. Vasárnap este, a zárónapon Dejan Petrović és a Big Band lép a színpadra.

– Ezek a szeptemberi napok jó alkalmat adnak az ünneplésre, a társasági életre, de a vendégszeretet bemutatására is, Nagykikinda ugyanis a jó emberek és a vendégszeretet városa. Sok tartalommal, hagyományőrző programokkal, sporttal és kulturális rendezvényekkel mutatjuk meg az idelátogatónak a multikulturalizmusunk szépségét – hangsúlyozta Nikola Lukač polgármester.

Nagykikinda az idén a Töktermesztők Világszövetségének a tagjává lett, így ebben az évben nemzetközi bírák is részt vesznek a tökök súlyának és hosszának a mérésében.

– További ösztönzésként a töktermesztők számára felajánljuk, hogy ha az idén sikerül megdönteni az eddigi legnehezebb (639,5kg) és az eddigi leghosszabb (336cm) tök rekordját, bónuszként a nyereményük 50%-ával jutalmazzuk meg őket – ismertette Jovana Milenkov, a Nagykikindai Idegenforgalmi Szervezet megbízott igazgatója.

A szervezők az idén Magyarországról és Romániából is várnak versenyzőket.