2024. április 19., péntek

Hasznos tudás

Német nyelvi tábort tartanak Muzslyán

A diákok igyekeznek kihasználni a vakáció utolsó napjait, a bánáti gyerekek egy csoportja viszont német nyelvi táborban kezd ráhangolódni a szeptemberi iskolakezdésre. A német tábort kilencedik alkalommal szervezték meg a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában.

Magyarul, szerbül, de főképp németül beszélgetnek a tábor részvevői, akikkel három pedagógus foglalkozik. A tábort a járványhelyzet miatt három évig nem tarthatták meg.

– Nagyon örülünk, hogy a táborban 22 gyerek vesz részt, ötödik osztálytól nyolcadikig. Nagy az érdeklődés a tábor iránt. Különféle nyelvi játékokat játszunk, szerepelünk. Kirándulást is tervezünk. Látogatóink is érkeznek a nagybecskereki német egyesületből, hogy a gyerekek megismerkedhessenek az itteni németek hagyományaival – hallottuk Koppi Juhász Gabriellától, a Szervó Mihály Általános Iskola némettanárnőjétől.

A tábor szervezői azt tapasztalják, hogy a német nyelv iránti érdeklődés évről évre növekszik, és a nyári táborban részt vevő diákok száma mindig meghaladja a húszat.

– Azért csatlakoztam a német nyelvi táborhoz, mert fontos nyelveket ismerni, nemcsak a németet, hanem minden más nyelvet, mert úgy könnyebb kommunikálni a környezetünkkel, új barátokat szerezni – mondta Andrej Petrović, a muzslyai iskola hatodikos tanulója.

A német nyelvi tábor hétfőn kezdődött és csütörtökig tart. A célja pedig az, hogy a gyerekek nyáron is aktívan foglalkozzanak a német nyelvvel, szórakozzanak, játékos módon tanuljanak és fejlesszék a tudásukat.

– A „németezés” sose árthat. Szerintem nyelvet tanulni fontos és érdekes. Kárunk nem lehet belőle. Bárhová elmegyünk, például angolul, németül mindenhol beszélnek a világon, és így feltaláljuk magunkat – mesélte Svarc Katarina, aki őszre a nagybecskereki gimnáziumban folytatja a tanulmányait.

A muzslyai nyelvi tábort az idén az Österreichische Landschaft alapítvány és a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola támogatásával tartják meg.