2024. április 19., péntek

Deszkával a Tiszán

Új lehetőség Magyarkanizsán

A kor kihívásainak megfelelően a nyelvünk folyamatosan változik, így az állandó idegennyelvi betüremkedések is megfigyelhetők. Ilyen a SUP szó is, amely már sokaknak ismerősen cseng Magyarkanizsán. A Tisza-parton, közvetlenül a nagy mólónál, a legnépszerűbb fürdőhelynél találkozhatunk Sándor Ervinnel, a Rečni Pirat vállalkozás üzemeltetőjével. Ő maga is a vízi sportok szerelmese, de nem csak emiatt tölti a nyarat a Tisza mellett. Folyamatos a nyüzsgés körülötte, és ez annak tudható be, hogy nála kölcsönözhető az a bizonyos SUP nevű vízi eszköz, amely egyre közkedveltebb Magyarkanizsán is, színesítve a Tisza-parti kínálatot.

Pontosan mi is ez az új lehetőség?

– Ez az új vízi eszköz nagyban megváltoztatta az idei nyár hangulatát. Új arculatát ismerhetjük meg vele a folyóknak, tavaknak, és az a legnagyobb előnye, hogy nem igényel előtudást és nincs korhoz kötve. A SUP (STAND UP PADDLE) magyarra lefordítva állva evezést jelent, Hawaiiról ered a sport, ahol kezdetben szörfdeszkán kezdtek el evezni, meghosszabbított kenulapáttal. A SUP mai népszerű formája felfújható deszka, amely leengedve elfér egy hátizsákban. Nagyon sokféle formája és mérete létezik, az egyszemélyestől egészen a nyolcszemélyes változatig. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy az évek folyamán versenysporttá nőtte ki magát, napjainkban már SUP-világbajnokságot is rendeznek. Az idei magyarkanizsai kajakregattán is be lehetett nevezni SUP versenyszámban, amelyben magyarkanizsai versenyzők is indultak.

Miért pont Magyarkanizsára hoztad a SUP bérlési lehetőségét?

– Magyarkanizsai lévén nem is volt kérdéses, hogy hol valósítom meg az elképzelésem. Mivel olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ilyen csodás folyó mellett élhetünk, minden adva volt hozzá.

Te magad is vízkedvelő vagy, hogy látod, a SUP milyen előnyökkel jár?

– Szinte csak előnyei vannak, mivel bárki számára élményt ad. Remek időtöltés és nyári szórakozás, lehet családi, csoportos és egyéni program is. Még egy plusz ebben az új vízi eszközben, hogy nemcsak a Tiszán, hanem bármely nyílt vízen használható.

Mennyire népszerű a környékünkön? Sikerül meghonosítani?

–A SUP-deszka, illetve a rajta való evezés egyre népszerűbb, talán a legnépszerűbb vízi sport- és szabadidős eszköz napjainkban. Nem kell sokat magyarázni a használóknak, illetve a bérlőknek, nagyon gyorsan belejönnek az evezésbe és az egyensúly megtartásába. A SUP iránti igény, úgy látom, egyre fokozódik. Már hét-nyolc éves gyerekek is önállóan használhatják, szülői felügyelettel. Felső korhatár nincs, minden csak hozzáállás és kalandvágy kérdése. A SUP-ozáshoz különösebb előtudás nem szükséges, viszont előnyt élveznek azok, akiknek jó az egyensúlyérzéke. Minden a gyakorlás és rendszeresség függvénye, a kezdőknek ajánlott ülve vagy térden evezni, mielőtt megpróbálnának állva SUP-ozni. Az úszni tudás természetesen előfeltétel, de mi mentőmellényt is adunk, így biztonságosan tudnak evezni a deszkán.

Luxusnak számít?

– Mivel lehetőség van a bérlésére, és nem kell megvásárolni, mindenki számára elérhető. Vannak rendszeresen visszatérő vendégeink, akik az idén már nyaralásra vagy más kirándulásra is igényelték, több napra is bérelték a deszkáinkat.

Még maradt egy kicsi a nyárból, aki szeretné kipróbálni, hol keressen?

– Mindennap megtalálhat a magyarkanizsai strandon, a medence mellett 16 órától. Amennyiben valaki más időpontban szeretné igénybe venni a szolgáltatást, az a 063/89-29-731-es telefonszámon, vagy a Facebookon, a Rečni pirat oldalon üzenetben egyeztethet időpontot.

A nyár végeztével ez a lehetőség megszűnik?

– Mivel az élmények nincsenek időjáráshoz kötve, bátran keressenek még az idei nyáron, és később ősszel is. Azt ígérhetjük, hogy jövőre is szeretettel várjuk a már meglévő és leendő vendégeinket. Addig pedig igyekszünk bővíteni szolgáltatásaink körét. @sz=j