2024. április 20., szombat

A feszültség enyhítését remélik

Szükség esetén az USA külügyminisztere is egyeztetne Belgrád és Pristina képviselőivel

Cristopher Hillel, az USA belgrádi nagykövetével találkozott Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Az elnöki kabinet közleménye szerint a felek a térségben jellemző helyzetről beszélgettek, mindenekelőtt a brüsszeli párbeszéd múlt heti fordulójával összefüggésben. Aleksandar Vučić megismételte a Szerbia által képviselt álláspontot és elmondta, hogy Belgrád konstruktívan áll hozzá a párbeszédhez, ezért igyekszik mindkét fél számára elfogadható megoldást találni az aktuális válságra, „amelyet Pristina egyoldalú intézkedései váltottak ki” – áll a közleményben. Mint arra rámutatnak, az államelnök ugyancsak megismételte azt, hogy a koszovói szerbek ragaszkodnak a szerb községek közösségének megalakításához. A jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy a koszovói különleges alakulatok tartsák magukat a korábbi megállapodásokhoz és csakis a NATO, valamint a négy szerb község polgármesterének engedélyével vonuljanak be az északi térségbe – tette hozzá Vučić.

Mindeközben, a B92 összeállítása szerint, a washingtoni The Pavlovic Today hírportál arról cikkezett, hogy az USA odafigyeléssel követi a párbeszéd alakulását, illetve a tárgyalás folytatására buzdítja Belgrádot és Pristinát. Állítólag Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kész bekapcsolódni a folyamatba, s ha kell, személyesen találkozik Aleksandar Vučićtyal és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, de akár telefonon is kész egyeztetni a felekkel, még szeptember 1-je előtt. Az USA támogatja a párbeszédet, továbbá az az álláspontja, hogy a feleknek kötelességük kihasználni a lehetőséget, vagyis minél előrébb vinnék az egymás közötti kapcsolatokat – mondta az összeállítása szerint a Külügyminisztérium sajtószóvivője. Mint hozzátette, a kapcsolatok rendezése során a feleknek egymás elismerésére is összpontosítaniuk kellene. A Külügyminisztérium sajtószóvivője ugyancsak megerősítette azt, hogy Gabriel Escobar, az USA nyugat-balkáni különmegbízottja és Miroslav Lajčak, az EU a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért és más, a nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselője a héten Belgrádba és Pristinába utazik.

A KoSSev hírportál, a Klan Kosova portálra hivatkozva – utóbbi az EU hivatalára hivatkozott – közölte, hogy Lajčak és Escobar ma és holnap tárgyal Pristinában és Belgrádban. Az értesülések szerint a felek Koszovóban Albin Kurtival, Vjosa Osmani elnökkel, továbbá az ellenzéki politikai pártok képviselőivel, majd a koszovói szerbek képviselőivel találkozik. A tervek szerint a koszovói tárgyalássorozat Kosovska Mitrovicában fejeződik be. Az értesülések szerint Belgrádban Aleksandar Vučićtyal és Petar Petkovićtyal, a köztársasági kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatójával találkoznak a nemzetközi közösség képviselői. A felek a belgrádi és a pristinai tárgyalástól a kompromisszumot, valamint a feszültség enyhítését remélik – teszik hozzá.