2024. április 24., szerda

Ana Brnabić: A nyugdíjasok számunkra prioritás

Lényegi megállapodásra csak az új kormánnyal juthatnak majd a nyugdíjasok szervezetei – jelentette ki Milan Grujić, a Nyugdíjasszakszervezetek Egyesületének elnöke, miután több nyugdíjas szervezet képviselői ma tárgyalást folytattak Ana Brnabić kormányfővel. A találkozón részt vett Siniša Mali pénzügyminiszter és Darija Kisić Tepavčević szociális kérdésekkel megbízott miniszter is.

A három szervezet javaslata, mint azt ITT már jeleztük, hogy a novemberi és decemberi nyugdíjakat emeljék meg 24 százalékkal, ami éves szinten 4 százalékos emelést jelentene. A nyugdíjasok 2023 januárjától további 19,3 százalékos emelést követelnek.

A leköszönő szerb kormányfő 11,1 százalékos nyugdíjnövelésről beszélt, de a döntést már csak az új kormány hozhatja meg, mondta Grujić a sajtónak nyilatkozva. A találkozón elhangzott továbbá, hogy az állam részére a nyugdíjasok mindig is prioritást képeztek, de makrogazdasági szempontból az is nagyon fontos, hogy a nyugdíjak kifizetési ütemét tartani tudják. Ami a nyugdíjnövelést illeti, elhangzott az is, hogy novemberben, majd a jövő év januárjában esedékes emelés 19 százalékot tesz ki.