2024. április 19., péntek

Későn érkezett a csapadék

Az eső a kései érésű szóján még segíthet, de más növényen már nem

Jelentős károkat okozott az aszály a tavaszi vetésű növénykultúrákban. A hétvégén hullott csapadék egyedül a kései szójának segíthet, a többi növény viszont beérési fázisban van, és ha felszárad a föld, elkezdődhet a betakarítás. Az esőt követően Pajdl Zsuzsanna agronómus, a szenttamási Pionir birtok igazgatója elmondta, amint újra rá lehet menni a földekre, kezdődhet a betakarítás.

− Évről évre a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a tél folyamán egyre kevesebb csapadékot kapunk. Idén például a téli időszakban feleannyi csapadék volt, mint tavaly. Mindez eleve azt jelenti, hogy a földben lévő víztartalék nem kap utánpótlást. Amikor ezzel párosul a huzamosabb ideig tartó hőség, akkor természeti csapásról beszélhetünk. Például tavaly márciusban a szenttamási határban 200 liter csapadék volt, idén mindössze 100 liter. A vetés úgy, ahogy rendben volt, a probléma júniusban és júliusban jelentkezett, amikor szinte semmi esőt sem kaptunk. Ilyenkor a növény vízhiány miatt csak tengődik, ráadásul már júniusban megkezdődtek a magas hőmérsékletek, így például búzából is kevesebb termett, mint tavaly – fogalmazott Pajdl Zsuzsanna agronómus.

A részletekre kitérve elmondta, a cukorrépa vetésekor, márciusban és április elején a szárazság mellett igen hideg volt, ezért nem számíthatunk nagy hozamokra, az aszályos időszak pedig a kukorica, a szója és a napraforgó számára kimondottan kedvezőtlen helyzetet teremtett.

− Mérőállomásunk adatai szerint a hétvégén a szenttamási határban rekordmennyiségű, 140 liter eső esett, amit többen úgy kommentálnak, hogy jobb lett volna, ha minden hónapban feleennyi lett volna. A kukorica esetében az eső nem segített, kényszerbeérés van, a csövek aprók, a szem nem telítődött. Jelenleg mindenki arra vár, hogy megszáradjon a föld, és kezdődhet a betakarítás. Ami a szóját illeti, lassan rájövünk, hogy a vetési idő kitolásával talán több elérhető. Ahol március végén vagy április elején vetették a szóját, ott már lehet aratni. A később vetett parcellák sem jók, de az utóbbi évek azt mutatják, hogy talán valamennyivel jobbak. A későbbi vetésű szójának most változik a színe, a szokásosnál kevesebb a hüvely, ami eleve terméskiesést jelent. Meg kell jegyezni azt is, hogy a szár alsó részén egyáltalán nincs hüvely, hiszen virágzáskor nem volt csapadék, a szár felső részén viszont van, és van benne szem is. A most kapott esőnek köszönhetően pedig a szem valószínűleg szépen kifejlődik. Ettől függetlenül a hozam itt is a vártnál alacsonyabb lesz. Ami a napraforgót illeti, a növény gyökérzete sokkal mélyebben hatol a földbe, továbbá jobban tűri a szárazságot, mint a többi kapásnövény, ezért itt közepes hozamra lehet számítani – sorolta az agronómus.

A Pionir az egyedüli olyan mezőgazdasági vállalat Szenttamáson, ahol van kiépített öntözőrendszer. Beszélgetőtársunk elmondta, hogy mindegyik növényi kultúrát locsolták az idén, ami a hozamokon biztosan észrevehető lesz. Az eső félbeszakította a korai fajtájú napraforgó betakarítását, de amint az időjárás megengedi, folytatják, emellett a korai érésű szójaparcellákra is kimennek a kombájnok.