2024. március 28., csütörtök

A család és a nemzet a biztos kapaszkodó

Kenyérszentelő ünnepséget tartottak Zomborban

Zomborban a Dunatáj Egyesülés főszervezésével vasárnap megtartották a nyugat-bácskai Szent István-napi kenyérszentelő ünnepséget. A Szent István-templomban kenyérszentelő misét tartottak ft. Kurin István kupuszinai és szilágyi plébános celebrálásával és a ft. Drobina Gábor vezette templomi énekkar közreműködésével.

Az ünnep fényét emelte a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete és a 7-es számú Huszárezred a tagja, Doroszló mint az ünnepség idei védnöke, valamint a többi nyugat-bácskai település népművészeti és egyéb csoportjainak képviselői.

Az eseményen Péter István, a Dunatáj elnöke mondott ünnepi beszédet.

– Úgy 45 éve, kis ministráns koromban azon kuncogtunk az év végi misén, hogy megboldogult Veszelity esperes atyánk minden évben ugyanazt a Tompa Mihály-versidézetet mondta el: „Pusztulunk, veszünk, mint oldott kéve, széthull nemzetünk...”. Aztán tessék, ma én is ezt írattam fel az idei plakátokra. Igen, ki kell mondani, hiszen igaz, mégis biztosan az esperes atya sem gondolta, hogy 50 év után még tudunk tereket megtölteni, még igenis számít a jelenlétünk. Nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is. Valószínűleg olyan változások előtt állok, melyek túléléséhez ösztönösen befelé fordul az ember, és rájön, hogy a család és a nemzet a biztos kapaszkodói – mondta többek között Péter István.

Az ünnepi műsorban fellépett a doroszlóiak képviseletében Móger Tímea költő, aki Petőfi, Arany és saját költeményeink „katonás” egyvelegét hozta, Dosztán László zenész, akinek előadásában Fehér Ferenc doroszlói kötődésű költő megzenésített verseit és saját szerzeményeit hallhatták és Balogh Dezső hagyományőrző huszárkapitány, aki Kányádi Sándor az 1848/49-es magyar szabadságharc utolsó csatájának emlékére írt versét szavalta.

A Zombor főutcáján végigvonuló ünnepi menetet, az össztáncot a hagyományőrző csoportok mellett a doroszlói és a kupuszinai Fúvószenekarok tagjai tették látványosabbá.

Az ünnepnapot megtisztelte jelenlétével Balogh György, a szabadkai főkonzulátus konzulja, Dobó István tartományi képviselő, Dubacz Éva tartományi képviselő, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, dr. Goretić Vámoser Györgyi, a városi képviselő-testület VMSZ- frakciójának vezetője, Jankovich Szilárd városi tanácsos, továbbá zombori városi tisztségviselők, egyházi méltóságok.

A rangos ünnepnapot támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Kulturális és Kisebbségi Titkárságok és Zombor város.