2024. március 29., péntek

Mikroklíma-elemzés a belvárosban

Áprilistól szeptemberig, olyan napokon, amikor nem esik az eső, és az időjárás megengedi, a Matematikai Kar kutatói által megálmodott projektum keretében a város legkülönbözőbb pontjain felbukkannak a fotón látható, kis, sci-fi filmekben otthonos kütyük.

Méréseket, elemzéseket végeznek annak érdekében, hogy egyszer, majd valamikor a jövőben, szebb és élhetőbb környezetet teremthessünk magunknak. A kar kutatói, pontosabban az Urbánus klímaviszonyok tanulmányozására megalapított csoportba tömörülők elmagyarázták, hogy az innovatív, mikrometeorológiai mérőberendezések segítségével a szakemberek követhetik a hőmérséklet-ingadozásra és az egyéb, klimatikus paraméterekre vonatkozó mutatókat, a betonépületek, fák, zöld felületek függvényében.

A mérések most folyamatban vannak, őszre elemzik és összegezik az eredményeket, majd közzéteszik őket a Matematikai Kar honlapján. Természetesen eljuttatják azokat az illetékes városi hivatalokba is, függetlenül attól, hogy az önkormányzat városrendészeti szakemberei igénylik vagy sem ezeket az adatokat. Hogy a kinyert számokat bekalkulálják-e majd a várostervezésbe, a zöld felületek megjelölésének folyamatába? Ennek megválaszolása mát nem a kutatóra tartozik, hanem a mindenkori politikusra.

A csoport tagjai remélik, hogy az adatok alapján elkészített tanulmányaikkal sikerül majd felhívni a figyelmet arra, hogy milyen lépéseket kellene tennie a városvezetésnek az életkörnyezet jobbá tételének érdekében az elkövetkező évben.