2024. április 24., szerda

Egyre drágább a magánóvoda

A város nem emeli meg a kisgyermekes szülőknek szánt támogatás összegét

A Radosno detinjstvo Gyermekintézménybe a beiratkozási folyamat során az idén 1005 kisgyermeket vettek fel.

Egy új, már folyamatban lévő pályázat keretében további 437 szabad helyet biztosítanak azoknak az ovisoknak, akik az őszre iskolába induló gyerekek helyébe iratkozhatnak majd be.

A Radosno detinjstvo óvodáiba járó 17 ezer kisgyermek mindegyike számára ingyenes az ott-tartózkodás, a városi önkormányzat pedig további 3400 gyermek számára biztosít külön támogatást, olyan szülők számára, akiknek gyerekei magánóvodákba járnak. Habár a magánóvodákban van elég hely, sok szülőnek a beíratáshoz nem elegendő a várostól kapott támogatás, mivel az ellátás díjszabása megemelkedett, míg a támogatásként kifizetett összeg évek óta nem változott.

A Danas napilap arról cikkez, hogy a bölcsődébe járó gyermekek után kifizetett támogatás 10 ezer, míg az idősebb gyermekek után 8 ezer dinár volt akkor, amikor a magánóvodákban való tartózkodás havonta 20 ezer dinárba került. Manapság azonban már nehezen lehet találni olyan magánóvodát, ahol 25 ezer dinár alatti összeget kérnek el, ugyanis már olyan helyek is vannak, ahol 29 ezer dinárt kell fizetni a havi ellátásért.

– Árkorrekcióra kényszerültünk, ugyanis számunkra is minden megdrágult, egyes élelmiszerek a korábbi ár többszörösébe kerültek, de közben minden más maradt a régiben. Tartottuk az eddigi árakat ameddig csak bírtuk, pont azért, mert tudjuk, hogy mindez a szülőket fogja még inkább terhelni, akik egyébként sincsenek könnyű helyzetben – nyilatkozta az egyik újvidéki magánóvoda igazgatónője a lapnak.

A szülők a támogatás megemelését követelik az önkormányzattól, ennek érdekében pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek – a kérelmet mostanáig nyolcezren láttak el kézjegyükkel, de változás ennek ellenére sem lesz. Az önkormányzat szociális- és gyermekvédelmi igazgatóságának illetékesei azt nyilatkozták, hogy a költségvetésben nem terveztek további összeget megjelölni azoknak a kisgyermekes családoknak a támogatására, amelyek magánóvodákba íratják gyermekeiket.

– Egyúttal hangsúlyozzuk, hogy tervbe vettük a magánóvodákba beiratkozni szándékozók, a támogatásra jogosuló gyermekek számának növelését – áll az igazgatóság közleményében.

A Radosno detinjstvo Gyermekintézményének illetékesei közben a kapacitások 20 százalékkal történő megnövelését kérik. A nevezett intézménybe járó 17.096 kisgyermek ellátásának pénzelésére a város csaknem 650 millió dinárt fordít a közös kasszából.