2024. április 25., csütörtök

A legkisebb falu legényei nyertek

Kenyérszentelő és a XI. Vajdasági Parasztolimpia hangulatában telt a hétvége Topolyán

Kavilló csapata nyerte meg vasárnap a vásártéren tizenegyedik alkalommal megszervezett Vajdasági Parasztolimpiát Topolyán. Második lett a bácsfekehegyi, harmadik pedig a bácskossutfalvi legényekből összeállt különítmény. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az idén nem egyéni jelentkezők számára szervezték meg a versenyt, hanem ötfős csapatok mérkőzhettek meg, a településeiket képviselve. A délelőtti órákban még szakadt az eső Topolyán, és délután, a versenyek idején is időnként eleredt, vagyis szemerkélt szinte folyamatosan. Ugyanakkor összességében a végére zökkenőmentesen, és jó hangulatban sikerült lebonyolítani ezúttal is a Parasztolimpiát, amely az idén is szoros és egyben izgalmas küzdelmet hozott a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt. Slingár Irén a szervezők nevében elmondta, az a furcsa helyzet állt elő, hogy a parasztok hónapok óta esőért imádkoztak, ami éppen ezen a napon eredt el. A szervezőknek ugyan ez kihívást jelentett, de végül minden jól alakult. A főzőversenyre nem kevesebb, mint 53 csapat nevezett be, kiváló készítmények mintáit adták át zsűrizésre. Egyedül az esti tűzijáték maradt el a tervezett programok közül, az időjárásra való tekintettel. A versenyszámok közül pedig kiiktatták azokat, melyek a csúszós talajon balesetveszélyt jelentettek volna.

Kavilló csapata győzedelmeskedett (Tóth Péter felvétele)

Kavilló csapata győzedelmeskedett (Tóth Péter felvétele)

A csapatokat elsősorban fiatalokból állították össze, akik lelkesen küzdöttek településük színeiben. Végül szoros verseny alakult ki és a kavillósi legények diadalmaskodtak. Topolya község legkeletibb települése, Nagyvölgy és Törökfalu között helyezkedik el, alig több mint 200 lakosa van. Tomik Nimród, a rendezvény másik szervezője, a versenyek kommentátora azt is elmondta, hogy a lokálpatriotizmust szerették volna erősíteni azzal, hogy települések versenyévé emelték a versenyt. Ezzel az újítással azt is sikerült elkerülni, hogy a korábbi bajnokok, a legerősebb versenyzők egy csapatban induljanak, minimálisra csökkentve mások esélyeit.

Borsos József, a kavillói csapat oszlopos tagja az eredményhirdetést követően azt nyilatkozta, hogy sajnos kevesen élnek Kavillón, de hatalmas eredmény a falunak, hogy mégis össze tudtak egy igazi győztes csapatot állítani. – Még fel sem fogtuk a győzelmet, de az biztos, hogy a következő években is szeretnénk részt venni a parasztolimpián – nyilatkozta az eredményhirdetést követő örömmámorban.

A rendezvényen ezúttal is sor került a gyermekrajz-verseny eredményhirdetésére, volt kirakodóvásár, lovaglás, kocsikázás. Vojter Attila és zenekara után a 3+2 együttes autentikus muskátlizenével színesítette a Vajdasági Parasztolimpia programját a vásártéren, ahova az esős időjárás ellenére a késő délutáni, és az esti órákra már igen sokan látogattak ki.

A XI. Vajdasági Parasztolimpia egyik pillanata a topolyai vásártéren (Tóth Péter felvétele)

A XI. Vajdasági Parasztolimpia egyik pillanata a topolyai vásártéren (Tóth Péter felvétele)

A parasztolimpia több mint egy évtizede valójában abból nőtte ki magát, hogy a hagyományos kenyérszentelő szertartást követően a gazdák a vásártéren főztek, játékos vetélkedőket szerveztek, egyebek mellett malacfogásban versenyeztek. Topolya legimpozánsabb épületében, a Sarlós Boldogasszony katolikus nagytemplomban az idei ünnepi kenyérszentelő misét ft. mgr. Szakály József atya celebrálta, aki megszentelte és megáldotta az új kenyeret, amit Szatmári Adrián polgármester szegett fel azt követően. A mise után mindenki kapott belőle egy-egy karéjjal, a nemzeti összetartozás jeleként és annak jegyében, hogy az új kenyér erős szimbolikával bír: a jövőnket, nemzetünk továbbéltetését jelképezi.