2024. április 19., péntek

A Dália tíz éve

Születésnapot ünnepelt a kishegyesi művelődési egyesület kézimunka csoportja

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Dália kézimunka csoportja az idén jegyzi fennállásának 10. évfordulóját. Ennek apropóján szerveztek ünnepséget, ahol Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere és Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő köszöntötték az csoport tagjait. Fridrik Julianna, a csoport vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az elmúlt tíz évben a rendszeres foglalkozások mellett számos művelődési műsorban, és más jellegű programban vettek részt a csoport tagjai.

– Szervezetünk 2012. augusztus 12-én alakultunk meg, öt taggal, a nyugdíjasotthonban. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesülethez 2015-ben csatlakoztunk, amit Linka B. Gabriellának, a művelődési egyesület elnökének, és a helyi VMSZ-nek köszönhetünk. Ők felkaroltak bennünket, és olyan helyet biztosítottak számunkra, ahol nyugodtan tudunk dolgozni. Megalakulásunktól kedve nyolc évig Mihájlovits Piroska volt a csoportvezető, jómagam a vezetői feladatokat két évvel ezelőtt vettem át. Nagy öröm számomra, hogy szépen tudunk dolgozni, mindent megbeszélünk. Rendszeres programjaink közé tartozik, hogy kemencés finomságokat készítünk a Dombos Festen, részt veszünk a falu szépítésében, karácsonyfát, tojásfát díszítünk, és a szalmabábu készítésében is részt veszünk, az Anna-napok során – számolt be a csoportvezető, majd arról is szólt, hogy rendszeresen szerveznek teadélutánokat, bálokat. A csoportnak van két férfi tagjai is, akik ugyancsak kiveszik a részüket a munkából. A csoport tagjai a Vöröskereszt helyi szervezetét is segítik munkájukkal.

A Dália tagjai szerdánként gyűlnek össze kézimunkázni. Fridrik Julianna elmondta, hogy a csoporton belül szinte mindenki mással foglalkozik, vannak, akik horgolnak, mások hímeznek.

– Rendszeresen járunk műhelymunkákra a környező településeken, ahol különböző új technikákat sajátítunk el. Jelenleg 15 aktív tagunk van, de a létszámunk már volt 21 is. Főként idősebb személyek a tagjaink, csak néhány fiatalabb van közöttünk. Csoportunk a kemencés finomságokból és a bálokból származó bevételből gazdálkodik, a bevételt elsősorban műhelymunkákra fordítjuk – mondta el a csoportvezető. A Dália születésnapi ünnepségén jelen volt Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő is, aki elárulta, hogy a Dália kézimunkacsoporttal a népszerű szalmabábuk készítése kapcsán vette fel először a kapcsolatot. A csoport ezek díszítését bevállalta, és bábuk azóta az Anna-napok szerves részét képezik.

– A Dália kézimunkacsoport tízéves tevékenysége számos közösségépítő elemből áll. A szalmabábuk készítése mellett karácsonyfát is díszítettünk együtt, tojásfát is állítottunk, emellett több más, a közösségünk számára fontos eseményen lehetett a Dália helytállására számítani. Ezért is gondoltuk úgy Sándor István alpolgármesterrel, hogy a 10 éves jubileum alkalmából egy fotósorozatot tartalmazó könyvvel ajándékozzuk meg a tagságot, a fotók csokorba foglalják a tízéves tevékenységüket. Lelkiismeretes és önzetlen munkájukért köszönet jár feléjük, és azt gondolom, hogy a jövőben is számíthatunk rájuk. A magyar kormány, és a VMSZ támogatásával felújítjuk Kishegyes központi terét és a szövetkezeti otthont, ahol az elképzelés szerint egy kulturális központ lesz kialakítva. Itt kap majd a Dália is egy klubhelyiséget – fogalmazott a képviselő.