2024. április 25., csütörtök

Monika Kečenović nyerte meg a főfutamot Duchesse Fouteau-val

Adán többéves kényszerszünet után újra megszervezték a hagyományos augusztusi ügetőderbit

Újra lóversenyt tartottak Adán, ugyanis vasárnap délután nyolcfutamos ügetőversenyt rendezett az idén újjáalakult Halász József Lovasklub. A többéves kényszerszünet után ismét legalább száz ló versengett a dicsőségért és a pénzdíjakért a hagyományos adai augusztusi ügetőderbin. Az esős idő ellenére  benépesült a lóversenypálya, hétszáz néző kísérte figyelemmel a két kvalifikációs futamot, a pónilovak ügetőversenyét, valamint a fő látványosságnak számító, 1600 méter hosszúságú nyolc ügetőfutamot, amelyek közül három emlékverseny volt.

A lóverseny főfutamát, a leggyorsabb lovakat felvonultató Mirko Vrgov-emlékversenyt Monika Kečenović hajtó nyerte meg a Duchesse Fouteau nevű francia lóval, amely 1:15,7 perc alatt teljesítette a távot. A nyolc ügetőmént, a javarészt olasz és francia eredetű versenylovakat felvonultató futamban a győztest mindössze néhány százados lemaradással követték a többiek. A második helyen végzett a Fidagu U. R. névre hallgató ló Branislav Mukić hajtóval, a harmadik Varden Baba lett Boris Novićtyal a szulkyban, és negyedikként futott be az Ursula Baba nevű ló Dejan Katanićtyal. A Mirko Vrgov, a Joó Róbert és id. Bognár Nándor nevét viselő emlékversenyek kiemelt szerepet töltöttek be a rendezvényen, az adai lovassport egykori nagyjainak állítva emléket. Ezért az ügető másik jelentős futama volt a Joó Róbert-emlékverseny, amelyet kilenc induló részvételével tartottak meg. A futamot az Elliot nevű ló nyerte meg 1:16,3-as időeredménnyel, Petar Đulić hajtóval. Ezenkívül az Id. Bognár Nándor-emlékverseny számított kiemelt futamnak, amelyen szintén kilenc ló indult, közülük Tagora nyert 1:16,9-es időeredménnyel, Dejan Katanić hajtó irányításával. Mindhárom emlékfutamon a győztesnek járó pénzdíjat, a serleget, a lótakarót és koszorút az elhunyt személyek családtagjai és a szervezők adták át. Egyébként az ügetőversenyen a Mirko Vrgov-emlékverseny díjalapja 80 000 dinár volt, a többi futamé pedig 60 000 dinár.

Az Id. Bognár Nándor-emlékverseny díjkiosztóján a népes Bognár család köszöntötte a győzteseket (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az Id. Bognár Nándor-emlékverseny díjkiosztóján a népes Bognár család köszöntötte a győzteseket (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az ügetőversenyt egy-egy kvalifikációs futam nyitotta meg és zárta le. A második futamban Sindy végzett az élen, Kiss Gábor hajtóval. A harmadik futamban adai siker született, a helybeli Kiss Gábor és a csantavéri Angyal Andor közös tulajdonában lévő Ariana Grande nyert az utóbbival a szulkyban. A negyedik futamot Filipa Di Poggio nyerte meg Željko Vujanović hajtóval, az ötödik futamban Iggy De Sajan végzett az élen, ismét Angyal Andor hajtóval. A hatodik futam volt a Joó Róbert-emlékverseny, a hetedik futamot, vagyis a 400 méteres póniló-ügetőversenyt gyerekeknek szervezték meg. Ezen a négy induló közül Matija Hrvatski végzett, az élen Boney M nevű pónijával. A nyolcadik futam volt a Mirko Vrgov-emlékverseny, a kilencedik pedig az id. Bognár Nándor-emlékverseny. A tizedik futamot a Petar Veliki nevű ló nyerte, Branislav Mukić hajtóval.

Az adai Halász József Lovasklub elnöke, Cvitkó Enikő a versenyt értékelve elégedetten újságolta, hogy négy év után újra sikerült megszervezni a lóversenyt Adán. Kiemelte, hogy nagyon jól sikerült az ügető, amelyre sok lovat neveztek be az ország egész területéről, és színvonalas futamokat láthatott a közönség. Megjegyezte, hogy a vártnál kétszer több, hétszáz néző tekintette meg a lóversenyt.

Cvitkó Enikő (Fotó: Csincsik Zsolt)

Cvitkó Enikő (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Mindent megtettünk azért, hogy az adai ismét az ország legnevesebb lóversenyei között szerepeljen. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a lótartóktól és a hajtóktól, és a lovassportot kedvelőktől is sok pozitív visszajelzés érkezett hozzánk. Elindultunk a jó úton, hogy a jövőben ismét neves lóversenyek színhelye lehessen Ada. A lovasok nagyon szeretik az adai lóversenypályát, ami az országban az egyik legjobb, hiszen az eső ellenére is száraz marad, és jól lehet rajta versenyezni. A Mirko Vrgov-emlékversenyen futottak a leggyorsabb lovak. Viszont a többi futam is színvonalas és nagyon erős volt. Sok lovat neveztek be a versenyre, és csak nagyon kevesen vonták vissza a nevezést. Száz ló vett részt a megmérettetésen, de ha beleszámoljuk a pónikat és a kvalifikációs futamban indulókat, akkor száz felett volt a résztvevők száma. Nagyon rádolgoztunk a lovasklubbal, hogy így nézzen ki az adai lóversenypálya. Március végétől minden szombaton munkaakciót tartottunk, és ha az időnk engedte, akkor hétköznap is dolgoztunk. A lovasklubban folytatjuk tovább a munkát, május végére vagy június elejére tervezünk egy tavaszi derbit, aminek ezt a nevet  szeretnék adni. Az augusztusi tradicionális ügetőt biztosan megszervezzük, mert szeretnénk megőrizni a több évtizedes adai lóverseny hagyományát. A támogatókat illetően eleinte nehéz helyzetben voltunk, de mostanra már egyre többen támogatnak bennünket, ahogyan látják a munkánkat – nyilatkozta Cvitkó Enikő.