2024. március 29., péntek

Majdnem fél Európát aszály fenyegeti

Európa területének csaknem 47 százalékát aszály fenyegeti. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) legutóbbi jelentéséből emellett az is kiderült, hogy az augusztus 10-éig megvizsgált régiók 17 százalékán a teljes riasztási fokozat van érvényben.

A kutatók szerint a szárazság a kevés esővel és a májusban kezdődött hőhullámmal függ össze, amelyek széles körben befolyásolták a folyók vízhozamát a kontinensen. A vízmennyiség csökkenése az energiaágazatot is hátrányosan érintette. Az aszály jelentősen csökkentette a nyári terméshozamokat, leginkább a kukoricáét, a szójababét és a napraforgóét.

„Az alacsony talajnedvesség és a növényekre nehezedő környezeti terhelés egyaránt súlyos” – áll a jelentésben, amely több mint egy tucat olyan országot sorol fel, ahol fokozódott az aszályveszély. A listára felkerült Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is.

A JRC figyelmeztet arra is, hogy „Európa többi részén, amelyet már korábban is sújtott az aszály, tartósan fennmarad a súlyos szárazság”. Jelentéséből az is kiderült, hogy azokban a régiókban romlanak leginkább a körülmények, amelyeket már 2022 tavaszán is érintett az aszály. Ezek közé tartozik Észak-Olaszország, Délkelet-Franciaország, továbbá Magyarország és Románia bizonyos területei.

A JRC előrejelzése alapján a Földközi-tenger nyugati térségében novemberig a szokásosnál melegebbre és aszályra lehet számítani.