2024. március 28., csütörtök

HIMARS-találat érte a donyecki szakadár vezető hivatalát

Amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető rakétája találta el Gyenyisz Pusilinnak, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetőjének hivatalát kedden, azon a napon, amikor az orosz parlamenti alsóház elnöke felkereste a régiót, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig bejelentette, hogy az orosz csapatok elérték a dél-ukrajnai Mikolajiv megye határát.

A helyi hatóságok közlése szerint az ukrán fegyveres erők HIMARS rakétasorozatvetővel és a NATO-tól származó, nagy kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőtték Donyeck belvárosát. A támadásnak legkevesebb három halálos áldozata és 11 sebesültje van.

A csapás a köztársasági vezető hivatalának homlokzatát, felső szintjét és jobb szárnyát találta el, az épületben tűz ütött ki. Pusilin, aki hivatalos tájékoztatás szerint nem sérült meg, Telegram-bejegyzésben „terrorista módszerek" alkalmazásával vádolta meg az ukrán vezetést, amely szerinte „civileket robbantat fel és városközpontot lövet".

Az orosz parlamenti alsóház a honlapján közölte, hogy Vjacseszlav Vologyin házelnök munkalátogatást tett a donyecki szakadár köztársaságban, és találkozott Pusilinnal, valamint a helyi törvényhozás vezetőivel. A megbeszélés helyszínéről a tájékoztatás nem tett említést.

A Donyecki Népköztársaság több településéről jelentettek egyébként kedden ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz hadsereg a szakadár köztársaságok csapataival együtt elérte az ukrajnai Mikolajiv megye közigazgatási határát. Mint mondta, a herszoni-mikolajivi előrenyomulás során Alekszandrivkánál a „szövetséges erők" megsemmisítették az ukrán 28. gépesített dandár alegységeit, ellenőrzésük alá vontak 36 négyzetkilométernyi területet Herszon, és további 12 négyzetkilométernyit Mikolajiv megyében, valamint „felszabadították" Komszomolszke települést, három kilométer mélyre nyomulva az ukrán védelmi zónába.