2024. április 20., szombat

Az utcai zene ünnepe

Az idei rendezvényen kétszáznál is több művész lép majd fel

Az Utcai Zenészek Fesztiválját, azaz a Városkafesztet (Gradić fest) augusztus 25-e és 27-e között tartják meg immáron huszonkettedik alkalommal Pétervárad óvárosában.

Ezt hétfőn jelentették be a péterváradi Prostor kreatív műhelyben megtartott sajtótájékoztatón. A hagyományos fesztivál az idén is művészi felvonulással nyílik meg, vagyis a francia Transe Express színház úgynevezett nagy bábjainak bemutatásával. A nevezett színház egyébként kategóriájában talán a legismertebb és legnépszerűbb színtársulat az egész világon. A felvonulók csütörtökön 19.30-kor indulnak a Mihajlo Pupin sugárútról, a tartományi képviselőház épülete elől, és a Belgrádi kapuig mennek. Aleksandar Carić, a külföldi programok rendezője elmondta, hogy a szóban forgó társulat még 1982-ben alakult meg, és számos, kiemelkedő eseményen vett részt, például a téli olimpiai játékok megnyitóján. Hozzátette, hogy előadásmódjuk a közönséget is aktivizálja, a szervezők ezt a fesztivál egyik rendkívül fontos szempontjának tartják. Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja úgy véli, hogy az utcai zenészek fesztiválja tökéletesen beleillik a város kulturális tanácsának elképzeléseibe.

Hangulatfotók korábbi fesztiválokról (Fotó: Ótos András felvétele)

Hangulatfotók korábbi fesztiválokról (Fotó: Ótos András felvétele)

– A fesztivál nagyban hozzájárul a kultúra decentralizálásához, a polgárok részvételének serkentéséhez, valamint figyelmet fordít a fiatalokra és az oktatásra is. Bemutatja az itteni közönségnek is azokat  a tartalmakat, amelyek most  legnagyobb figyelmet keltenek világszerte. Ezért a szervezők, az Inbox szervezetből a jövőben is városunk támogatását fogják élvezni. Partneri együttműködés van köztünk és örömömre szolgál, hogy az Inbox most már nemcsak a város egyik népszerűbb fesztiváljának a szervezője, hanem ezen a területen belül számos, másik művelődési programot is megvalósítanak az év folyamán, olyanokat, amelyek emelik a város kulturális kínálatának színvonalát – fogalmazott Rožić.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Pétervárad óvárosának négy helyszínén kétszáznál is több művész fog fellépni Európa számos pontjáról. Köztük lesz Claudio Montuori is, aki az európai utcazene egyik élő legendája. Jana Katić-Čolević, a hazai és regionális programok rendezője kijelentette, hogy a hazai és a környező országokból érkező popegyüttesek (Porto monto, Fantom, Lepša Brena, Retrospektiva…) mellett a fesztiválon eddig ismeretlen, de érdekes fellépők is bemutatkoznak majd. Hozzátette, hogy együttműködnek a Filmfronttal, valamint a Filmalkotók Fesztiváljával is, aminek köszönhetően a Lisinski utcában érdekes, filmes programokon vehetnek majd részt az érdeklődők.

Boris Beljanski, a fesztivál megálmodója elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a rendezvény újraéleszti a régi értékeket, és hogy a hangsúly ismét az utcai zenén lesz, viszonylag kevés színpaddal és technikával. Köszönetét fejezte ki a város vezetőségének azért, hogy immáron huszonkét esztendeje támogatják a rendezvényt, és együttes erővel arra törekszenek, hogy a népszerű fesztivál évről évre tartalmasabbá váljon.