2024. április 19., péntek
HAJDÚJÁRÁS

A Vajdasági Ligára készülve

A fennállásának 75. évét ünneplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub ifjúsági és serdülő együttese sporttörténelmi tettet hajtott végre, ugyanis az ifik megnyerték a Magyarkanizsa–Ada–Zenta Községközi liga, a serdülők pedig a Szabadkai Minőségi liga 2021/22-es idényét, ami lehetővé tette, hogy a 19 éven aluli csapat a hamarosan rajtoló idényben a II. Vajdasági Liga északi csoportjában, azaz a harmadosztályban képviselje a hajdújárási színeket.

– Már a bajnokság elején látszott, hogy az adai AFK csapatával egy szintet képviselünk és e két csapat között dől el a bajnoki cím sorsa. Az őszi idényben versenyben volt még a bánátnagyfalui Kozara is, viszont a bánátiak a tavaszi idény előtt kiléptek a ligából és tőlünk levontak hat pontot, mivel kétszer legyőztük őket. A tavaszi idény első fordulójában az adai csapattal játszottunk, ők a legjobb felállításban futottak ki, nálunk pedig hat olyan játékos is szerepelt, akik előző nap a felnőtt csapatban lejátszottak egy teljes mérkőzést. Sajnos 4:0-s vereséget szenvedtünk, és a két csapat közötti pontszám kiegyenlítődött. Néhány forduló múlva ki-ki meccset játszottunk itthon, melyen kétszer vezettünk, de az AFK mindkétszer egyenlített, és május elején úgy nézett ki, eldőlt az első hely sorsa az adaiak javára. Arra viszont senki sem számított, hogy az utolsó fordulóban leadnak két pontot a Kevi otthonában, ami nekünk kedvezett, hiszen annyi volt a feladatunk, hogy itthon legyőzzük a Zentát. A május utolsó napján tartott találkozón telt ház előtt 0:1-ről fordítva 6:1-re nyertünk a legerősebb összeállításban pályára lépő Zenta ellen, melynek soraiban több olyan játékos is szerepelt, akik a felnőttekkel a Vajdasági ligában játszottak, és ezzel megszereztük a bajnoki címet. Másnap ugyanez a csapat a Szabadkai Minőségi serdülő liga bajnoki címről döntő mérkőzésén a szabadkai Bácska 1901-et is legyőzte, és ők is megszerezték a bajnoki címet – mondta Kmec Andor, az ifi és a serdülő csapat vezetőedzője, hozzáfűzve, hogy a fiatalok 2013 óta együtt játszanak, akkor a Vinogradar iskolájában, a kiskakasok korosztályában Tešić Ervin, Kmec Andor, Nagy Torma Ricsárd és Varga János irányításával kezdték pályafutásukat, és a kemény, kitartó munka meghozta a várt eredményt.

A II. Vajdasági liga északi csoportját a Vinogradar, a tóthfalusi–adorjáni Tisza, azaz a Nyers István Labdarúgó Akadémia, a szabadkai Bácska 1901, a kúlai Hajduk, a nagybecskereki Sporto 023, az eleméri Naftagas, az OFK Kikinda, a dunacsébi ČSK, valamint az újvidéki Petrika, a Proleter, a Mladost GAT és a Derby alkotják.

– A mezőnyből egyedül a tóthfalusiakat ismerjük, így nem tudom, mire számíthatunk. Csapatunkból sokan a felnőtt csapatban is játszanak, és nem tudni előre, melyik mérkőzésre milyen összeállításban tudom a csapatot pályára küldeni. Az őszi idényben meg kell ismerni a ligát, fel kell venni a ritmust, jobb eredményeket tavasszal várok. A bajnokság első részében jó lenne 10-12 pontot gyűjteni, célunk a biztos bennmaradás. Amikor még játékosként 2003-ban a kisligákból ebbe a ligába kerültem, akkor teljesen megváltozott a labdarúgásról alkotott képem, mert szembesültem azzal, milyen szintek vannak és én hol tartok. A kisligák és a II. Vajdasági Liga között nagy a különbség, ami reményeim szerint játékosaimra pozitívan hat – mondta Kmec.

A csapat július 18-án, a felnőtt csapattal együtt kezdte a felkészülést. A bajnokcsapat apró változásokon ment keresztül, ugyanis Kórász Norbert Tóthfaluban folytatja pályafutását, viszont három szabadkai játékos, Trnanov Bence, Boldizsár Krisztián és Horvát Dario érkezett a csapathoz.

A küszöbönálló idényben a Vinogradar hat korosztályban (felnőttek, U-19, U-17, U-15, U-13, U-11) indít csapatot a különböző rangfokozatokban, a 7 és a 9 év alattiak pedig tornákon vesznek részt. Az I. Vajdasági ligás mérkőzést augusztus 28-án játsszák az ifik, amikor az újvidéki Petrika együttese érkezik Hajdújárásra.