2024. április 25., csütörtök
MOTOGP

Sprintvitába ágyazott verseny

A tavaly ijesztő baleseteket produkáló Red Bull Ringen folytatódott a MotoGP szezonja, ahol erre reagálva egy lassítót építettek az eredeti 1-es és 2-es kanyar közötti hosszú egyenesbe, amit a továbbiakban is csak a motorosok fognak használni. Ennek dacára is a tempós részeket kedvelő Ducatik uralták az időmérőt, majd miután az élről startoló Enea Bastianini a 6. körben műszaki okokból kiesett, a gyári csapat párosa, Francesco Bagnaia és Jack Miller bonyolódott nagy csatába egymással az élen, amit az olasz hamar eldöntött a maga javára, és megállíthatatlan volt a sorozatban harmadik győzelme felé vezető úton. Sokáig úgy tűnt, az Bagnaia sok pontot faraghat a Fabio Quartararóval szembeni hátrányából, aki az 5. helyen ragadt, ám a francia a verseny második felére lendületbe jött, a sikánban megelőzte Millert a második helyért, és ha még van pár kör, Bagnaiát is elkaphatta volna. Quartararo a tabellán így is 32 pontra tudta növelni előnyét a most csak hatodik Aleix Espargaróval szemben.

A hétvége fő beszédtémája azonban nem a pályán zajló események körül forgott. A MotoGP-t irányító szervezetek, a FIM és a Dorna ugyanis pénteken forradalmi változtatást jelentettek be a versenyhétvégék lebonyolításában, ami a sprintversenyek bevezetését jelenti 2023-tól kezdődően. Az eredeti versenytáv felére kiírt rövid futamokat minden nagydíjhétvége szombatján megrendezik, azokon a versenyzők a megszokott pontok felét gyűjthetik. A sorozat vezetői pedig nem is titkolták, miért látták szükségét ennek a drasztikus lépésnek: a MotoGP nézettsége az elmúlt pár év során óriásit zuhant, főként a két legnagyobb név távollétének köszönhetően, hiszen Valentino Rossi tavaly visszavonult, Marc Márquezt pedig már a harmadik szezon óta hátráltatja karsérülése, s most is legutóbbi műtétjéből regenerálódik. A FIM elnöke, Jorge Viegas azt reméli, hogy az extra verseny – amelynek ötletét az F1-ből kölcsönözték – növeli majd a nézők érdeklődését és a szponzorok elköteleződését a pályán egyébként régen látott izgalmakat szállító sorozat iránt. A versenyzők véleménye széles skálán mozog az újítás kapcsán: Márquez szerint látványosabbá teszik majd a hétvégéket a sprintfutamok, a címvédő Quartararo viszont „teljes hülyeségként” aposztrofálta.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 42:14,886, 2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +0,4 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +2,1, 4. Luca Marini (olasz, VR46 Ducati) +8,3, 5. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +8,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 200 pont, 2. A. Espargaró 168, 3. Bagnaia 156, 4. Zarco 125, 5. Miller 123 stb.

WRC

Az éllovas első nagy hibája

A bajnokságot fölényesen vezető Kalle Rovanperä óriási bukásával indult a rali-világbajnokság belgiumi fordulója, a finn ugyanis az élen állva borult a Toyotával, amiből navigátorával együtt sértetlenül szállt ki. Innentől a Hyundaiok uralták a versenyt, elsősorban Thierry Neuville, aki viszont szombat este elmért egy szűk balost és az árokban landolt, ezzel csapattársának, Ott Tänaknak adva a vezetést. Az észt már nem is hibázott, két héttel a finnországi után újabb győzelmet szerzett. A fiatalok 4. helyért folyó csatáját Oliver Solberg nyerte, miután Adrien Fourmaux-t az egyik közúti összekötőszakaszon megállították a rendőrök, így késve ért el az ellenőrzőponthoz, amiért időbüntetést kapott – a francia vasárnap aztán szintén átvészelt egy nagy balesetet.

A Belga Rali végeredménye: 1. Ott Tänak (észt, Hyundai) 2:25:38,9, 2. Elfyn Evans (brit, Toyota) +5,0 máspdperc hátrány, 3. Esapekka Lappi (finn, Toyota) +1:41,6, 4. Oliver Solberg (svéd, Hyundai) +3:28,5, 5. Takamoto Katsuta (japán, Toyota) +6:06,1 stb.

A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 203 pont, 2. Tänak 131, 3. Evans 116, 4. Neuville 106, 5. Katsuta 92 stb.

NASCAR

Räikkönen újra versenyautóban

Háromnegyed évig bírta a semmittevést Kimi Räikkönen azt követően, hogy a tavalyi szezon végén visszavonult a Formula–1-ből. A finn a hétvégén átruccant az Egyesült Államokba, hogy a főként amerikai versenyzőket felvonultató NASCAR főkategóriájában, a Cup Seriesben teljesítsen egy versenyt Watkins Glenben, a naptár kevés nem oválpályás állomásainak egyikén. Bár karrierje nagy részét nem zárt karosszériás autókban töltötte, Räikkönen gyorsan alkalmazkodott az újszerű közeghez és a 39 fős mezőnyben a 27. helyre kvalifikálta Chevroletjét a vasárnap esti versenyre. A 42 éves finn azt mondja, csak egyszeri beugrásként tekint a kihívásra és nincsenek tervei a továbbiakra. Saját hétvégi teljesítménye sem igazán érdekelte – mint mondta, nincs mit veszítenie.