2024. április 19., péntek

Megnyílik Etnopolis kapuja

Ma kezdődik Szabadkán az Interetno fesztivál, az ünnepélyes felvonulás holnap lesz

Tegnap ismét élénkebbé vált Szabadka központja, elkezdett épülni Etnopolis, a város a városban, a Népkör MMK Interetno fesztiváljának fő helyszíne. Ez ma, kedden benépesül és tartalmas műsorkínálattal, látványos rendezvényekkel szombatig várja a látogatókat. Ahogyan az a sajtótájékoztatón elhangzott, idén tíz táncegyüttes mutatkozik be, hat belföldi és négy külföldi, utóbbiak Szlovéniából, Szlovákiából, Montenegróból és Magyarországról érkeznek. A fesztivál kiemelt vendége Kecskemét lesz, ahonnan a táncosok mellett kézműves kirakódókat is várnak.

Etnopolis kapuja ma nyílik meg, déltől a főtéren mesterportával, azaz összművészeti vásárral és mesterségek bemutatójával várják a látogatókat. Ugyancsak a főtéren 16 órától a Furmányos játékportára is sor kerül, amely során nemzetek hagyományos társasjátékaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az Interetno fesztiválon kiemelt szerep jut a családoknak, és ebből természetesen nem maradhatnak ki a gyerekek sem, ezért a szervezők nekik is kedveznek. Ma 16 órától a Ki játszik ilyet…? foglalkozássorozattal az Aranykapu népi játszóház is megnyílik, 17 órától a St. Longinus Hagyományőrző Egyesület lép fel, Ózsvár Péter fazekasmester pedig mesterségbemutatót tart.

A Népkörben 18-kor Ex-libris tárlat lesz, ezzel együtt pedig a Népkör 25 éves rajziskolájának a megünneplésére is sor kerül. Ugyancsak 18 órakor, Etnopolis nagyszínpadán is elkezdődnek a rendezvények, először a Szabadkai Fúvószenekar lép fel, 19.30-kor pedig a Pendergő zenekar, délalföldi tamburazenével. A műsor 21-kor a Népkörben folytatódik, a klubest keretében a szabadkai Red Corner zenél.

Szerdán egy igazán ünnepélyes nap várható Etnopolisban. A régi mesterségek kirakodóvására 10-kor kezd nyitni, 15-kor pedig a Népkörben ún. szeretetasztallal várják a fesztivál résztvevőit, amely során meg is vendégelik őket. Az Aranykapu népi játszóház ezen a napon is 16-kor nyit, 17 órakor pedig egy különleges mesterségbemutatóra kerül sor, amely során Ruzsicska-Panák Annamária kékfestő tart foglalkozást erről a hungarikumnak számító hagyományos eljárásról. Szintén az Aranykapuban, 17.30-tól, Muzslai Tünde foglalkozásvezető tart kerekítő mondókás mókázást.

A Szent Teréz-székesegyházban, 17.45-től igeliturgiára kerül sor a fesztivál résztvevőivel. Az ünnepélyes felvonulás 19 órakor indul meg Etnopolisba, ahol a nyitóceremóniával kezdetét veszi az össznépi mulatság. Ekkor mutatkoznak be a magyarországi, a montenegrói, a szlovákiai, a szlovén és a szerbiai táncosok is. A 22-kor kezdődő klubesten a Népkörben Salsa&Bachata parti lesz.

Az Interetno szombatig tart, így csütörtökön, pénteken és a zárónapon is számíthatunk érdekfeszítő műsorokra. Ezeken a napokon is 10-kor megnyílik a kirakodóvásár, 16-kor pedig az Aranykapu. Csütörtökön 17-től Vas Krisztina tart gyertyaöntő foglalkozást, a nagyszínpadon 19 órától a Cimbalom Brothers ad koncertet, majd pedig táncpanoráma lesz. A Népkör klubestjére 22 órától táncházba várják az érdeklődőket.

Pénteken 16 órától a fotográfus szakmát ismerhetjük meg Kádár Ferkó fotószínháza által, amely a modern technikával a régi idők vásári fotózását eleveníti meg. Az Aranykapuban is vásári hangulat várható, 16-kor megnyílik Paprika Jancsi csúzlizdája és a régi idők hőse se marad ki, 17.30-kor bábelőadásra is sor kerül. Este a nagyszínpadon 19-től a Karaván Família ad koncertet, 20.30-kor folytatódik a táncpanoráma, 22-től a Népkör-klubban pedig a táncház.

Szombaton, a zárónapon generációk találkoznak az Aranykapuban, a Népkör MMK Díszítőművészeti szakosztálya tart bemutatkozó foglalkozást. A nagyszínpadon 18.30-kor a Bahorka Társulat zenés táncos meseelőadására várják a kicsiket és nagyokat, 20-órától pedig a Népkör MMK és a Hírös Agóra Kecskemét Táncegyüttesének Visszatekintés című közös, nagyszabású produkcióját tekinthetjük meg, amely során Kodály és Bartók nyomába eredhetünk.

Kiváltképp az időjárási viszontagságok miatt a műsor vagy a helyszínek változhatnak, ezért érdemes az Interetno fesztivál online elérhetőségeit figyelemmel tartani.